Фінансисти почали згортати карткове кредитування українських військовослужбовців, що беруть участь в АТО, пишуть «Вести».

«Вони більше не можуть купувати «в борг». Поодинокі повідомлення щодо цього вчора з'являлися у соціальних мережах, а сьогодні в найбільшому банку країни підтвердили, що відключення кредитних лімітів за картками стосується не окремих клієнтів, а всіх без винятку бійців української армії на Донбасі», - зазначає видання.

«Ми дійсно обнулили невикористані військовими кредитні ліміти. Але при цьому списали всі відсотки, нараховані з 18 березня (з моменту початку АТО), людям залишилося лише виплатити суму позик. Закриття лімітів на кредитках відбулося через ухвалення закону, що забороняє банкам нараховувати відсотки військовослужбовцям, які беруть участь в антитерористичній операції. Без відсотків банк не може надавати кредити», - розповів прес-секретар Приватбанку Олег Серьга.

Щоправда, він пообіцяв, що як тільки позичальник відслужить, отримає звільнення і повернеться до цивільного життя, банк знову відновить йому ліміт за кредитною карткою. При цьому запевнив, що не буде потрібно знову проходити всі дозвільні процедури і надавати довідки з місця роботи про зарплату. «Досить буде принести документ, який підтверджує закінчення військової служби», - сказав Серьга.

За даними НБУ, на 1 липня 2014 р. Приватбанк обслуговував майже 18 млн активних платіжних карток українців (ті, за якими за останні три місяці була здійснена хоча б одна операція). Інші ж 138 банків - 17,1 млн карток.

Втім, інші банки поки не посилаються на новий закон, і крім Приватбанку повне скасування кредитних лімітів ще ніхто не підтвердив. Певні застереження почали робити лише для нових клієнтів. «Наш банк раніше затверджені кредитні ліміти для бійців АТО не обнуляв. Ми просто перестали їм відкривати нові кредитні картки. Ну і, звичайно ж, списали раніше нараховані відсотки», - повідомив заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Дозволяють військовим позичати й інші фінустанови. «Ми не згортали кредитні ліміти для наших армійців і не збираємося цього робити», - наприклад, запевнив голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

109