Одним з факторів скорочення показника виробництва сільгосппродукції у I півріччі поточного року стало приєднання Криму до Росії та складна ситуація на сході країни.

Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив екс-віце-прем'єр з питань АПК, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Рік на рік не схожий, тому що зміщується виробничий цикл, змінюється врожайність тих чи тих сільськогосподарських культур. Також потрібно враховувати, що приблизно 15% валової продукції виробляється в Криму і зоні АТО, яку, звісно, у нас не враховано»,– сказав він.

На його думку, падіння виробництва сільгосппродукції в Україні у I півріччі 2014 року порівняно з аналогічним періодом минулого року на 3,9%, а в поточному червні – на 17,6% порівняно з минулим червнем поки не можна назвати загрозливим.

«Найбільші втрати в цих цифрах ми отримали за рахунок Криму та зони АТО»,– підкреслив він.

Говорячи про те, чого варто очікувати після закінчення року, Козаченко зазначив, що «попри втрати цих регіонів, урожай буде не нижче середньорічного за останні п’ять років».

«Можливо, буде трохи менше валового виробництва, а урожай буде непоганим. Тобто не буде якогось складного становища, яке потім перейшло б у затяжну кризу. Найбільш нагальною проблемою є відновлення роботи в зоні АТО, пошуки ринків збуту української продукції за межами країни. Це ЄС, країни Північної Африки, Близького Сходу. На це потрібно звернути увагу. І, звичайно, на питання фінансового забезпечення діяльності в аграрній сфері»,– підсумував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом