В Адміністрації Президента України допускають можливість прямого військового вторгнення на територію України під приводом доставки гуманітарного вантажу. Про це заявив прес-секретар Глави Української держави Святослав Цеголко.

«Сьогодні може бути три сценарії розвитку подій. Перший: пряме вторгнення на територію України під прикриттям доставки гуманітарного вантажу. Другий: провокації з вантажем на території Харківської області з високим ступенем агресії з боку Росії. Третій: допомога Луганську проходить через пункт пропуску максимально наближений до цього українського міста», - сказав він.

«Наші митники, прикордонники і представники ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на українсько-російському кордоні. Місія рухатиметься територією, яка є під контролем бойовиків. А після прибуття в Луганськ розподіляти допомогу серед мирного населення буде Червоний Хрест», - підкреслив прес-секретар Президента.

За словами Цеголка, рішення прийняти допомогу для Луганська і не допустити широкомасштабного вторгнення Росії було прийнято на спільній нараді в ніч з 12 на 13 серпня за участю Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та силовиків.

Він також зазначив, що у вівторок, 12 серпня, Україна погодилася прийняти російську гуманітарну допомогу, якщо вона буде перевантажена на орендований МКЧХ транспорт і супроводжуватиметься виключно представниками Червоного Хреста.

«Але Російська Федерація відхилила цю пропозицію», - розповів Цеголко.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста відправляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про те, що Україна готова приймати гуманітарну допомогу від міжнародних організацій.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом