Національний банк України не тільки не вживає екстрених заходів для зміцнення гривні, але й сам є активним учасником валютних спекуляція. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив глава Комітету економістів України Андрій Новак.

«Україна, вперше за останні роки, вже має позитивне сальдо на зовнішньому ринку, країна отримала серйозну матеріальну підтримку з боку міжнародних фінансових організацій, на сході успішно завершується антитерористична операція. Здавалося б, є всі підстави для зміцнення національної валюти, а на ділі гривня девальвує буквально на очах», - сказав Новак.

На його думку, стрімке знецінення гривні призведе до зростання тарифів та послуг практично у всіх сферах економіки України, оскільки неодмінною їх складовою виступають енергоносії, а ціна на них прив'язана до курсу долара.

«Поведінку Національного банку я розцінюю як вкрай безвідповідальну, і вважаю, що глава цього відомства має подати у відставку», - заявив глава Комітету економістів.

Як повідомляв ForUm, у середу, 13 серпня, до 12:00 котирування гривні на міжбанківському валютному ринку України щодо долара підвищилися до 12,9000/13,1500 грн/дол. з 13,0000/13,6500 грн/дол. на відкритті торгів, після безперервного падіння останній тиждень, в період якого гривня просіла майже на 8%.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362