США схвалюють передачу гуманітарної допомоги Росії в Україну за наявності дозволу офіційного Києва, заявила офіційний представник Держдепартаменту США Марі Харф.

Зокрема, за її словами, США підтримують доставку допомоги з РФ лише за умови, якщо це не буде суперечити вимогам України.

«Україна підтвердила нам сьогодні свою готовність сприяти прибуттю допомоги та забезпечити її доставку до Луганська за умови, якщо вантаж буде прийматися в прикордонному пункті пропуску, який контролюється урядом України в Харкові», - заявила Харф.

Вона також уточнила, що гуманітарну допомогу буде прийнятно лише в тому випадку, якщо вона пройде всі відповідні митні процедури на кордоні, а Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе опіку та відповідальність за весь процес доставки допомоги в Україну.

Також представник Держдепу зазначила важливість забезпечення безпечного доступу для доставки допомоги, повідомляє «РБК-Україна».

«Ми підтримуємо цю пропозицію, оскільки українська влада узгодила її з нами, і ми закликаємо до її якнайшвидшого здійснення. Але Росія не має права перейти кордон України без дозволу Києва, незалежно від того, буде це під виглядом гуманітарних конвоїв, чи під будь-яким іншим приводом», - резюмувала Харф.

Як повідомляв ForUm, США також вважають, що Російська Федерація може під прикриттям гуманітарної місії ввести в Україну «елементи військових сил».

Москва 11 серпня заявила про те, що спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста направляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій стосовно України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий заявив, що Україна поки не отримала відповідь російської сторони про перелік гуманітарної допомоги, яку РФ має намір направити на Донбас.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом