Будь-яке несанкціоноване входження до України колони з гуманітарним вантажем із Росії сприйматиметься як пряме вторгнення на територію країни. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявила уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко.

«Конвой буває тільки у в'язниці. Це не більш ніж обмовка за Фрейдом. Так що ніяких «конвоїв» і «конвоїрів» ми в нашій країні не чекаємо. Більше того, таке формулювання - це блюзнірство з боку російської влади, яка весь цей час сприяла ескалації конфлікту на сході. Позиція української влади абсолютно чітка - ми не зверталися до російської сторони за гуманітарною допомогою, і всі подібні заяви не відповідають дійсності», - заявила Геращенко.

Разом із тим Геращенко розуміє, що на проблемній території зараз склалася катастрофічна ситуація й українська влада докладає всіх зусиль для того, щоб допомогти громадянам, які опинилися в заручниках цієї ситуації.

«За ініціативи Президента України Петра Порошенка були проведені переговори зі світовими лідерами, щодо того, щоб здійснення гуманітарної місії проводилося під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста», - зазначила вона.

За словами Геращенко, ініціатива російської сторони - не більш ніж відчайдушна спроба країни, яка у всьому світі сприймається як агресор, продемонструвати хорошу міну за поганої грі. Вона підкреслила, що це робиться для того, щоб показати своїй телевізійній аудиторії свою миротворчу місію.

«Україна вже добре навчена, ми бачили подібні мирні входження Росії і в Абхазії, і в Осетії. Будь-який несанкціонований захід сприйматиметься як пряме вторгнення на територію нашої країни. Можу сказати, що дипломатичними зусиллями Президента вже дві такі спроби були зупинені - 8 та 11 серпня, коли вже було повідомлено, що гуманітарний конвой вирушив у бік України. Мова може йти виключно про міжнародну гуманітарну допомогу під егідою Червоного Хреста. Такою є позиція української влади, міжнародної спільноти та самого Червоного Хреста», - підсумувала вона.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста відправляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій стосовно України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе організаційні та логістичні питання щодо міжнародної гуманітарної місії для сходу України.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що гуманітарна колона РФ увійде на територію України в місці, яке буде обрано за узгодженням із владою країни.

Другий президент України Леонід Кучма заявив, що гуманітарна допомога Луганську, спрямована Росією під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), перетне українсько-російський кордон на митному посту в Харківській області.

 

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом