Верховна Рада України дозволила ввезення і використання незареєстрованих в Україні лікарських засобів низки іноземних держав для надання медичної допомоги військовослужбовцям.

Як передає кореспондент Forum'у, за відповідний законопроект №3818 проголосувало 287 народних депутатів.

Представляючи документ на розгляд у парламенті, голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва зазначила, що згідно з однією із поправок, внесених у законопроект до другого читання, «дозволяється ввезення і використання незареєстрованих в Україні лікарських засобів іноземних держав для надання медичної допомоги військовослужбовцям під час виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру». За її словами, сюди входять і ліки, і сироватки і вакцини.

Варто зазначити, що, згідно з текстом пояснювальної записки, метою цього законопроекту є вдосконалення процедури реєстрації деяких лікарських засобів та спрощення доступу на територію України, які отримали в США, ЄС, Швейцарії, Австралії, Японії і Канаді статус орфанних.

Зокрема, передбачається спрощення реєстрації в Україні лікарських засобів, які були зареєстровані компетентними органами цих країн, а саме лікарських засобів, призначених для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів, важких онтологічних та рідкісних (орфанних) захворювань.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом