Гуманітарний вантаж, який направляє Росія, не сертифіковано Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Про це повідомив прес-секретар Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко сьогодні на брифінгу в Києві.

«Ця колона не є сертифікованою Міжнародним комітетом Червоного хреста», - уточнив представник РНБО.

«Є спеціальні вимоги щодо отримання гуманітарного вантажу», - додав Лисенко.

За його словами, вантаж може бути доставлений обов'язково на той пункт пропуску, що контролюється саме українськими прикордонниками. Гуманітарний вантаж повинні супроводжувати представники Червоного Хреста, повідомляє «УНІАН».

«Поки не буде прийнято рішення щодо кількості, місця призначення, маршруту, доставки гуманітарного вантажу, в Україні він не з'явиться», - заявив прес-секретар РНБО.

«Техніка, яка готується російськими військовими, - це техніка силового відомства, за всіма нормами міжнародного права, ніякі силові структури не мають права супроводжувати гуманітарну колону, особливо на територію держави, яка не є державою, що доставляє цю гуманітарну допомогу», - додав Лисенко.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста направляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій щодо України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе організаційні та логістичні питання з міжнародної гуманітарної місії для сходу України.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що гуманітарна колона РФ увійде на територію України в місці, що буде обрано за узгодженням з владою країни.

Другий президент України Леонід Кучма заявив, що гуманітарна допомога Луганську, спрямована Росією під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста, перетне українсько-російський кордон на митному посту в Харківській області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом