В Україні проводять емісію, заявив у коментарі кореспондентові Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Збільшення за один день портфеля облігацій внутрішньої державної позики - це емісія. НБУ з початку місяця надрукував гривні майже на 3 млрд. Якщо візьмемо липень, то ОВДП 5,8 млрд і 6 млрд дали на рефінансування, грубо кажучи, 12 млрд грн надрукували. Ці гроші просто вийшли на ринок і, звичайно ж, впливають на курс та ціни», - сказав Охріменко.

На уточнююче запитання, чи не є ці дії НБУ причиною стрімкої девальвації гривні, Охріменко відповів: «Частково, так. Це один із чинників девальвації гривні. Але на сьогодні більш важливий чинник інший. Зростання курсу в останні кілька днів пов'язане з ризиком запровадження санкцій проти Росії. Бізнес розуміє, що в результаті їх постраждають наші підприємці, тому багато компаній згортаються або ховають капітал в офшори. В Україні навіть ті компанії, які не працюють з РФ, пов'язані з нею як посередники. Вони розуміють, що цей удар припаде по них. Якщо запровадити санкції, яких хоче Яценюк, то курс може бути і 20 грн за долар. Валюту купують зараз упереджено. Бізнес розуміє: краще зараз придбати по 13, ніж потім по 20».

Нагадаємо, НБУ заявив, що портфель облігацій внутрішньої державної позики 11 серпня збільшився на 2,146 мільярда гривень - до 194,819 мільярда гривень, тоді як днем раніше він становив 192,673 мільярда.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом