Донецька залізниця у зв'язку з військовими діями і спадом промислового виробництва на Донбасі змушена перейти на триденний режим роботи. Про це повідомляє прес-служба Донецької залізниці.

«Останніми місяцями поточного року спостерігається стійка тенденція спаду вантажних перевезень. Так, у червні навантаження Донецької залізниці в середньому на добу становило 372 тис. тонн різних вантажів, у липні цей показник знизився до 315 тис. тонн, зараз за 11 діб у серпні середньодобове навантаження знижено ще вдвічі і становить всього 153 тис. тонн», - йдеться у повідомленні.

Внаслідок руйнування залізничної інфраструктури сьогодні не працюють основні вантажонавантажувальні станції з вантаження вугілля, коксу, залізорудної сировини для гірничо-металургійного комплексу, що вже негативно позначилося на роботі промислових підприємств Донбасу.

Як відзначили у прес-службі, сьогодні Донецька залізниця через руйнування інфраструктури (мостів, шляхопроводів, шляхів, контактної мережі тощо) не має можливості відправляти вантажні вагони більш ніж з 50 основних вантажних станцій.

Так, повністю припинені вантажні перевезення в Луганській області, не здійснюється рух на головному західному ходу Донецьк—Красноармійськ—Чаплине, куди прямують близько 70% вантажів одного з найбільших у країнах СНД і Балтії та найбільшого в Україні Ясинуватського залізничного вузла.

Закрито станції: Амвросіївка, Антрацит, Артемівськ, Борисівка, Воскресенська, Микитівка, Горлівка, Дебальцеве, Должанська, Комунарськ, Курдюмівка, Луганськ, Лутугине, Попасна, Розсипна, Старобільськ, Стаханов, Штерівка та інші.

Також значно погіршує фінансове становище борг за перевезення вантажів ДП «Вугілля України» перед Донецькою залізницею, який перевищує 282 млн грн. При цьому Донецька залізниця несе величезні збитки від перевезень пасажирів у приміському і дальньому сполученні, а також великі витрати спрямовуються на відновлення інфраструктури та рухомого складу, зруйнованих в результаті військових дій на Донбасі.

«З метою збереження колективу Донецької залізниці вперше найбільший перевізник у країні змушений перевести своїх співробітників на триденний режим роботи, оскільки гостро стоїть питання виплати заробітної плати та соціальних гарантій, передбачених колективним договором», - наголошено в повідомленні.

Донецька залізниця — найбільший перевізник вантажів в Україні. Її частка у вантажних перевезеннях «Укрзалізниці» складає 37%. Підприємство обслуговує понад 4000 промислових підприємств Донбасу. До складу залізниці входить 161 відокремлений структурний підрозділ. На підприємстві працюють близько 57 тис. співробітників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом