Гуманітарна допомога Луганську, спрямована Росією під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), перетне українсько-російський кордон на митному посту в Харківській області, повідомив другий президент України Леонід Кучма.

«На засіданні контактної групи в понеділок було вирішено, що гуманітарна допомога пройде через Харківську область, маршрут до Луганська також визначено», - сказав він.

Кучма наголосив, що «допомога здійснюватиметься під егідою Міжнародного Червоного Хреста, а колона - супроводжуватиметься представниками ОБСЄ».

Засідання контактної групи в понеділок пройшло у форматі відеомосту, в ньому взяли участь представники ДНР, тоді як ЛНР на засіданні представлена не була. «Мабуть, вони не зацікавлені в отриманні цієї допомоги», - сказав Кучма, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також зазначив, що до Луганська будуть доставлені не тільки російські вантажі, а також «допомога України, ЄС і США».

«Дуже важливим є розподіл цієї допомоги, насамперед, її мають отримати лікарні, дитячі садки, інтернати, інші нужденні. Жоден грам не мають отримати члени НЗФ», - підкреслив Кучма, зазначивши, що процесом розподілу допомоги займатимуться представники МКЧХ.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста спрямовує гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій стосовно України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе організаційні та логістичні питання щодо міжнародної гуманітарної місії для сходу України.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що гуманітарна колона РФ увійде на територію України в місці, яке буде обрано, узгодивши з владою країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом