Екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко категорично не згоден із нинішньою політикою Національного банку України. Про це він заявив на прес-конференції «Гривня, долар, євро: що відбувається на валютному ринку», повідомляє кореспондент Forum'у.

«Протягом двох останніх тижнів Національний банк України тільки викуповував гроші, не продаючи їх, і всіляко демонстрував, що курс нижче 12 гривень за долар опускати не можна. В результаті, ринок почав шукати верхню планку: що буде, якщо ми влазитимемо на позначку 13, як на це реагуватиме Нацбанк? Нацбанк мовчить, на валютному ринку - ажіотаж», - прокоментував останній обвал гривні Яременко.

Екс-глава НБУ впевнений, що «в рамках тієї моделі, яка обрана сьогодні Нацбанком та урядом, немає місця для зміцнення курсу національної валюти».

«Всі заходи НБУ спрямовані не на економічний розвиток, а на фінансову стабілізацію. Однак це хибна ціль, оскільки вона базується не на власній економіці, а на зовнішніх вливаннях, і не має жодних перспектив», - сказав він.

У той же час, інший учасник прес-конференції, економіст Віктор Лисицький вважає, що до кінця року курс гривні цілком може стабілізуватися. В основі його переконань лежить статистична тенденція, що свідчить про поступове зниження дефіциту зовнішнього торговельного балансу України за перші 6 місяців 2014 року.

«Починаючи з 2004 року, цей дефіцит стрімко збільшувався, нижній поріг був досягнутий у 2008 році. Зараз цей дефіцит становить 1,79 мільйона. Це дає підстави для певного оптимізму», - вважає економіст.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78