Україна має більш відкриту економіку, тому вона постраждає від запровадження санкцій. Таку думку висловив у коментарі ForUm'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Якщо розглянути крайній варіант - Україна та Росія повністю закривають свої ринки одна від одної - ми втрачаємо більше. З тієї причини, що у нас більш відкрита економіка і великі проблеми з терміновими питаннями, такими як постачання газу. Поки ми не можемо знайти іншого постачальника блакитного палива», - сказав Жолудь.

За його словами, санкції мають довгостроковий ефект.

«Росія ж, навіть втрачаючи наш ринок молочки, машинобудування (ті ж авіадвигуни тощо), позбавляється багато чого. Вони не можуть провести оновлення своїх авіапроектів. У військовій галузі в РФ збиралися оновлювати авіадвигуни. Розраховували на тисячу вертольотів до 2017 року. Кожен вертоліт - це два двигуни плюс запасний. Майже всі вони поставлялися з України. Чи означає це, що наші санкції призведуть до зупинки всіх російських вертольотів? Ні. Але якщо вони захочуть провести модернізацію, то не зможуть цього зробити. Потрібно розуміти, що всі санкції не впливають миттєво. Не буде такого, що Україна запровадила санкції, а на наступний день економіка Росії зруйнувалася», - пояснює він.

«Росія вже запровадила санкції проти України. Вже обмежений експорт до РФ продукції української молочної промисловості, зокрема сирів. Ввели обмеження на кондитерські вироби. Якщо ми не запровадимо санкції, а інші країни їх запроваджують через нас, виходить дивна з моральної точки зору ситуація», - констатує Жолудь.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286