Зупинити падіння курсу гривні щодо долара може не тільки грамотна політика Національного банку України, але і стриманість громадян, що не піддаються валютному ажіотажу.

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, заявив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Україна Микола Івченко.

«В основі стабільності національної валюти лежить стан економіки країни. Однак і населенню потрібно дати абсолютно чіткий меседж: якщо ви хочете, щоб національна валюта була міцною, купуйте товари вітчизняного виробника. І не піддавайтеся на валютний ажіотаж, оскільки це б'є по національній одиниці країни - гривні», - заявив експерт.

Водночас, як визнав Івченко, утримувати курс гривні в нинішніх умовах надзвичайно складно. На його думку, на ситуацію на валютному ринку впливають не лише внутрішні чинники (військові дії на сході України, загальний спад виробництва, скорочення експортних поставок і зменшення доходів населення), але і зовнішні фактори.

«Падає не тільки гривня - падають і валюти інших країн. Активно падає в ціні євро, валюти країн Центральної та Східної Європи, країн СНД. Ми не можемо не брати участі в цьому процесі, більше того, інфляція набагато страшніша за дефляцію. Однак основне завдання для населення України сьогодні - не піддаватися валютній паніці», - вважає експерт.

Між тим Івченко вважає, що після останнього стрибка курсу долара, ажіотаж може вщухнути.

«Червневі тенденції свідчать про те, що значна частина населення, можливо, купує валюту на останні гроші», - заявив експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом