Адміністрація президента США Барака Обами почала прямі поставки зброї іракським курдам, що протистоять ісламським бойовикам.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на американських чиновників.

Раніше США стверджували, що постачають озброєння тільки іракської армії.

Джерела не повідомили, каналами якого саме відомства передається зброя і про які конкретно озброєння йдеться. Проте один з чиновників заявив, що мова не йде про Міністерство оборони США. Як відзначає агентство, в минулому подібні операції зазвичай здійснювало ЦРУ.

Неназвані представники американської влади зазначили, що Білий дім близький до затвердження планів, у відповідності з якими озброєнням курдів займеться Пентагон.

Як повідомляв ForUm, 4 серпня прем'єр-міністр Іраку Нурі Малікі наказав Військово-повітряним силам Іраку надати підтримку курдським воєнізованим формуванням «пешмерга» у протистоянні сунітським ісламістським бойовиків на півночі країни.

Президент США Барак Обама санкціонував 7 серпня точкові повітряні удари по бойовиках «Ісламської держави», якщо вони будуть загрожувати американським дипломатам і військовим.

Довідка. Південний Курдистан - автономна область на півночі Іраку.

Створення автономії Іракського Курдистану почалося з угоди між курдською опозицією та урядом Іраку в березні 1970-го, після багатьох років збройного протистояння. Угоду, однак, не було реалізовано, і в 1974 році Північний Ірак поринув у новий військовий конфлікт між курдами і арабами уряду Іраку.

Крім того, ірано-іракська війна 1980-х і Анфаль скоротили населення і спустошили природу Іракського Курдистану. Після повстання 1991 року курдів на півночі і шиїтів на півдні проти Саддама Хусейна “пешмерга” вдалося вибити основні сили іракської армії з півночі.

Курди продовжували битися з урядовими військами разом з армією США, що змусило іракську армію остаточно покинути Курдистан у жовтні 1991 року, в результаті чого регіон став функціонувати самостійно. Вторгнення в Ірак у 2003 році і подальші політичні зміни призвели до ратифікації у 2005 році нової Конституції Іраку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом