Незалежна асоціація банків України просить Національний банк України своєчасно і в повному обсязі оприлюднити макроекономічні дані.

«На сьогодні характеристикою публікації макроекономічних даних та даних про використання інструментів грошово-кредитної політики є недостатня прозорість, неповнота і запізнення в публікації. Неповнота опублікованої інформації призводить до помилкової або некоректної їх інтерпретації, а недостатня прозорість і запізнення опублікування - до відсутності інтересу банків до опублікованих даних та ефекту, який вони могли створити для виконання завдань з підтримання фінансової стабільності банківської системи України», - йдеться в листі НАБУ на адресу Нацбанку.

У НАБУ впевнені, що своєчасна і в повному обсязі публікація даних дозволить банкам краще розуміти стан економіки країни й враховувати це у своїй короткостроковій і довгостроковій стратегії при визначенні вартості ресурсів на кредитних і депозитних ринках. Проведення економічно виваженої стратегії з боку банків в умовах мінливих бізнес-циклів призведе до більшої стабільності банківської системи та економіки України, пише «Фінаси.ua».

Банкіри просять забезпечити часту публікацію статистичних даних, а також зменшити термін її оприлюднення після закінчення звітного періоду. Крім того, доцільним було б впровадження двоетапного оприлюднення даних про макроекономічні показники та монетарні агрегати: в першу чергу, з мінімальним запізненням, надаються ті ж дані, а пізніше - коментарі до них Національного банку України або Міністерства фінансів.

У НАБУ вважають за необхідне проводити зустрічі з представниками комерційних банків з роз'яснення офіційної позиції щодо опублікованих даних, а також оновити методологію за статистичними даними, що публікуються.

В першу чергу банківський сектор цікавлять зміни таких даних:

- Більш детальна розбивка статей платіжного балансу;

- Публікація залишків на єдиному казначейському рахунку щодня протягом години робочого дня;

- Публікація залишків на кореспондентських рахунках банків у НБУ щоденно протягом першої години робочого дня;

- Щомісячні компоненти базової інфляції;

- Прогнозована зміна міжнародних валютних резервів та збільшення періодичності публікації даних з міжнародних резервів НБУ;

- Повний розріз операцій у рамках інструментів грошово-кредитного ринку з термінами, на які вони проводяться;

- Розрахунок індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) від Національного банку України з мінімальною затримкою після закінчення звітного періоду;

- Щомісячні консистентні дані з обсягу сформованих банками обов'язкових резервів та обсягу коштів на окремому рахунку;

- Щоквартальні дані про рейтинги банків за обсягами купівлі-продажу валюти на МВРУ, із зазначенням самих обсягів, зокрема, клієнтські операції, міжбанківські, валютні свопи;

- Включення операцій НБУ з Урядом у щомісячну статистику інтервенцій на валютному ринку України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65