Закон про легалізацію зброї останнім часом намагалися ухвалити вже кілька разів - і в 2008 році, і в 2013-му, і востаннє - навесні 2014-го. Але поки не ухвалили. Головна причина - творцям законопроекту не вдається виробити таке його формулювання, що не викликало б дискусій.

Проте, озираючись зараз на схід України, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін уже заявив про те, що держава на даному етапі перестала контролювати кількість нелегальної зброї, що проникає до країни через зону антитерористичної операції. Питання особистої безпеки постало на свій повний чималий зріст.

Офіційних даних від правоохоронних органів про погіршення криміногенної обстановки в країні немає. Однак зброї в країні багато. Причому велика вірогідність, що контрабандна зброя «осяде» не в оселях простих громадян, а в руках неблагонадійних індивідуумів.

Наскільки в безпеці почуваються українці в таких обставинах, чи не виникає бажання забезпечити собі безпеку за допомогою особистої зброї, наскільки потрібна країні легалізація особистої зброї, розбирався ForUm.

Оцінка безпеки

Ми звернулися до звичайних українців з питаннями: «Як Ви оцінюєте свою особисту безпеку?», «Якщо особисту зброю легалізували б в Україні, Ви б придбали її для самозахисту?», «Легальна зброя зможе захистити від злочинців?». Нам відповіли ось що.

Юрій, системний адміністратор, 26 років: «Від бандитів і злодіїв зброя не захистить. Я б не купував. З безпекою все окей, вважаю. Легалізація не дуже добре позначиться на пошарпаному стані країни, це буде свавілля і “жесть” на вулицях».

Олександра, викладач музики, 22 роки: «Я не відчуваю себе в цілковитій безпеці у нашій країні. Таке вже наше сьогоднішнє життя. Однак, якщо б легалізували зброю - відчувала б ще в більшій небезпеці! Адже дозволити тримати зброю будь-кому, хто в змозі собі оплатити дозвіл на утримання зброї - перспектива не з найкращих. Чому? Та тому що психів вистачає. І дурнів. А особисто мені зброя в критичній ситуації - як козі баян. По-перше, в дамській сумці її не знайдеш за півтори секунди... А, по-друге, якщо і знайдеш, то невідомо, куди з переляку поцілиш».

Євген, підприємець, 28 років: «Моя думка така: люди, які вважають, що не можна дозволяти зброю, бо “перестріляють” - самі неосвічені. У Молдові легалізований короткоствол, причому приховане носіння, і - немає вбивств. У всіх країнах, де дозволено зброю (особливо короткоствол), - зниження злочинності в рази. Як показали події Євромайдану - зі стволом не їздив тільки ледачий - війни не було. У США, наприклад, кількість пограбувань будинків, коли там є господарі, - 3% (у нас близько 50%), все тому, що там просто пальнуть з дробовика. Наскільки я знаю, на руках в Україні понад 1,3 млн легальної зброї, але вона не стріляє, бо власника вирахують за гільзотекою за дві години. Почати потрібно з нормального закону про приватну власність і самооборону. На сьогодні я не можу стрельнути в злодія-бандита-ґвалтівника, що ломиться в мій будинок, хоча якщо при цьому нацькую на нього собаку - мені нічого не буде взагалі. Почати потрібно з цього, оскільки отримати дозвіл зараз проблема 2-х тижнів і менше 1000 грн плюс ціна ствола. Але ось який сенс у зброї, навіть короткоствольній, якщо я не можу її застосувати для захисту навіть власної оселі?»

Надія, психолог, 36 років: «Особисту безпеку оцінюю як 50/50, оскільки ситуація в країні нестабільна, і гарантії, що все заспокоїться, поки немає. Щодо зброї - залежно яка, якщо балончик, газовий пістолет, то, напевно, так, хоча я погано ставлюся до зброї - боюся за дітей».

Михайло, менеджер-економіст, 25 років: «Обов'язково потрібно легалізувати, за статистикою при легалізації зброї рівень злочинності скорочується в кілька разів. Я, безумовно, підтримую це і сам придбаю, як тільки буде можливість».

Ольга, педагог, 28 років: «Особисто я проти легалізації зброї в Україні, навіть враховуючи нинішню ситуацію в країні. Для того, щоб нею скористатися, треба володіти певними моральними якостями, адже не кожен може вбити або поранити іншого. Як казав мій тренер на психологічних заняттях, зброєю не можна лякати, якщо підняв, то стріляй і будь готовий, що тоді і проти тебе буде використано зброю. Знаючи рівень корупції в нашій країні, впевнена, що всі необхідні експертизи про осудність людини будуть підроблені, а дозволи куплені, в кінцевому підсумку замість звичайного наброду на вулицях, будемо мати озброєний набрід і “відморозків”». Моя думка - нормальним людям зброя не потрібна».

Руслан, держслужбовець, 36 років: «Я, в принципі, за легалізацію зброї. Але думаю, що у простих громадян банально не буде достатньо грошей для її купівлі».

Олексій, педагог, 34 роки: «Питання безпеки - першочергове, його потрібно вирішувати в будь-якій ситуації. А тим більше в нинішній неспокійний воєнний час. Якщо б особисту зброю легалізували в Україні - придбав би. Від злодіїв і бандитів, звичайно, легше захиститися, коли ти озброєний - хто ж на ствол полізе?»

Думки, як бачимо, досить суперечливі. З одного боку - люди бажають захиститися, з іншого - розуміють, що застосувати зброю навіть в екстреній ситуації - справа не така вже й проста для обивателя.

Що говорять цифри соціологів

Разом з цим компанія Research&Branding Group у період з 21 червня по 1 липня 2014 року провела дослідження громадської думки мешканців Києва щодо їх ставлення до рівня своєї особистої безпеки, а також - до законодавчої легалізації володіння і права носіння вогнепальної зброї громадянами.

Наразі, згідно з результатами дослідження, думки киян щодо оцінки рівня своєї особистої безпеки розділилися: 44% опитаних в цілому задоволені рівнем своєї безпеки, тоді як 42% - не задоволені. Кожен п'ятий киянин (21%) зазначив, що протягом останнього року їм або членам їхньої сім'ї доводилося потрапляти в ситуації, за яких виникала загроза особистій безпеці. Не потрапляли в такі ситуації 77% мешканців столиці.

На сьогоднішній день лише 15% мешканців столиці вчинили певні дії, спрямовані на підвищення рівня особистої безпеки, тоді як переважна більшість киян - 83% - цього не робили.

Кожен п'ятий мешканець міста (19%) планує в найближчі півроку вжити заходів для підвищення особистої безпеки, тоді як дві третини опитаних (64%) цього робити не збираються.

Проте Георгій Учайкін, коментуючи результати цього дослідження, відзначає, що, за його даними, станом на сьогодні попит на зброю збільшився. «Тільки у Києві попит збільшився в рази. Така ж тенденція і по Україні. Такі результати дослідження можна пояснити тим, що люди не хочуть повідомляти про те, що у них є зброя», - вважає експерт.

Чверть киян (25%), відповідаючи на питання дослідження, зазначили, що їм коли-небудь доводилося користуватися вогнепальною зброєю, а ще 7% - не користувалися, але хотіли б спробувати. Водночас більше половини киян (55%) не мають досвіду користування вогнепальною зброєю, а кожен десятий (11%) не користувався зброєю і не бажає цього робити.

Разом з тим більшість киян - 59% - не вважають, що володіння вогнепальною зброєю підвищить їх особисту безпеку, тоді як протилежної точки зору дотримуються 29% респондентів.

Підсумовуючи результати дослідження, Георгій Учайкін зазначив, що, хоча опитування проводилося лише серед киян, його результати можна вважати репрезентативними.

Більш того, Учайкін впевнений, що ситуація настільки динамічно змінюється, що вже через місяць результати опитування можуть бути зовсім іншими. «Згідно навіть з нинішнім дослідженням, 5% людей збираються купувати зброю. Це немало», - зазначив експерт.

Але ще більш важливим висновком, який можна зробити на основі опитування, на думку Учайкіна, - 25% опитаних зазначили, що стріляли зі зброї, при цьому не порушивши закон.

«Зверніть увагу - цілих 25% використовували зброю. Говорити про те, що в Україні немає культури поводження зі зброєю, більше ніхто не має права. Це величезний показник. Уявіть у масштабах країни - яка величезна кількість людей вміє поводитися зі зброєю. Суспільство морально готове», - підкреслює експерт.

Щоб не було «мавп з гранатою»

Ключовим моментом, що лякає простих громадян у разі легалізації особистої зброї, є побоювання, щоб вона не потрапила до рук неадекватних людей. Для цього на державному рівні має бути чітко сформована система психіатричної експертизи, вважає громадський діяч, лікар Ольга Богомолець.

«Що доброго може дати цей закон (про легалізацію особистої зброї - Ред.). Перше - безумовно, людина, що не хоче мати зброю, бажає бути впевненою в тому, що людина, яка зброю має, психічно абсолютно здорова. Для цього охочий мати зброю повинен проходити не раз в житті кваліфіковане медичне обстеження, а не отримувати куплену довідку. Сьогодні дозвіл на зброю можна просто купити - мисливські рушниці зараз дарують разом із “папером”. Тому держава має захистити громадян від того, щоб зброя не опинилася в руках психічно неврівноваженої людини, що вживає наркотики або алкоголь. Перше, що повинно бути організовано - високо кваліфіковано, правильно стандартизовано - це медична психіатрична та наркологічна експертиза, з проведенням усіх досліджень та аналізів. Крім того, що це буде захищати безпеку громадян, це ще й дасть додаткові надходження до бюджету. Той, у кого будуть гроші на зброю, заплатить і за експертизу», - вважає вона.

Крім того, Богомолець наголошує, що дозвіл на зброю не можна видавати людям, які не вміють з нею поводитись, - це елементарна норма цивілізованого суспільства.

«У цивілізованих країнах якщо людині дають зброю, то вона повинна пройти навчання. І перше, чого треба навчитися - надання першої допомоги при вогнепальних пораненнях - самодопомоги, а також допомоги іншим потерпілим. Це те, що може врятувати життя. Також людина має бути закріплена за військовою частиною або іншим підрозділом, де щороку вона зможе проходити навчання, тренування, перевіряти, наскільки вона в доброму стані здоров'я. І якщо людина має таку підготовку, навички, знання, хорошу психіку, не вживає алкоголь і наркотики - вона думає про безпеку. Якщо зробити все правильно - то це піде на користь державі», - впевнена громадський діяч.

Держава як герой

Бракує дрібниці - дочекатися, коли держава буде готова до того, щоб дозволити українцям мати легальну зброя для самозахисту. «Бути готовим» - означає чітко прописати всі необхідні норми, врахувати зауваження і розробки фахівців у даній сфері, створити всі умови, за яких неможливо буде використовувати при легалізації зброї корупційні схеми і давати дозвіл людям, що не відповідають вимогам.

«У країні не існує закону про зброю. Обіг зброї серед населення жодним чином не регламентується. Замість цього можна сміливо стверджувати, що держава, влада повністю втратили контроль за обігом зброї. Нелегальної зброї зараз стільки, що навіть приблизно важко сказати, яка її кількість. Тому тривожним дзвіночком є той факт, що навіть ті, хто ніколи не планував купувати зброю, погоджуються зараз придбати її нелегально. Фактично влада штовхає громадян на нелегальний ринок зброї», - підкреслив Учайкін.

На думку експерта, якщо держава завершить роботу над законом про зброю і проведе необхідну роз'яснювальну роботу серед громадян, то охочих придбати зброю стане набагато більше. «Ми можемо говорити про те, що 50% людей будуть готові протягом місяця озброїтися», - резюмував він.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

477