За рахунок дисбалансу в бюджеті уряд може отримати можливість керувати ним вручну.

Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

Він зазначив, що бюджетна політика, яка проводиться сьогодні в країні, не зовсім коректна.

«Що стосується взагалі бюджетної політики, то так, я впевнений, що вона некоректна. Тому що в першу чергу потрібно дивитися, чому ми зберігаємо ту корупційну модель дотування вугільної галузі? Їй там трохи скоротили, але вона залишається. Там 11,8 млрд залишається. Я б дуже хотів подивитися, скільки було профінансовано за цей час. А то чомусь у мене складається таке враження, що там виявиться, що дуже багато профінансовано», - сказав він.

Також експерт назвав бюджетну політику непрозорою.

«Ми не знаємо, скільки на що витрачається. Хоча я постійно наголошую, що, приміром, першим кроком уряду Кемерона - уряду консерваторів Великобританії, було внесення змін в законодавство, яке передбачає оприлюднення в обов'язковому порядку всіх бюджетних витрат більше 500 фунтів», - зазначив він, додавши, що це стосується як центрального, так і місцевих бюджетів.

До того ж він додав, що внесені зміни в бюджет - це не секвестр в чистому вигляді.

«Там у класичному розумінні немає секвестру, оскільки він передбачає взагалі скорочення витрат. А у нас із формальної точки зору вони навіть зростуть. Інша справа, що при цьому буде здійснено перерозподіл коштів: тобто, за якими статтями будуть іти скорочення витрат, а за якими рости, але в першу чергу на війну - на підтримку армії. Тому з цієї точки зору у нас вийшов не зовсім секвестр», - пояснив експерт.

«Тобто в першу чергу потрібно говорити про те, якою мірою ця бюджетна політика, що проводиться урядом, коректна, чесна і прозора. Якою мірою вона використовує ті засоби, що є вже в бюджеті...Так, вони сформували певне джерело додаткових надходжень до бюджету. Але справа в тому, що коли переписували бюджет навесні, передбачалося падіння ВВП на 3%. Я ще тоді казав, що буде не менше 8-10%, і залишаюся на цій же позиції. Вони передбачали 3-відсоткове падіння ВВП, а значить, і дохідну базу для збору податків. Зараз вони передбачають 6-відсоткове падіння», - зазначив він.

Хоча, за словами експерта, «очевидно, що воно буде більше».

«Таким чином, реальних доходів до бюджету надійде менше, а значить, ми не зможемо здійснити коректно всі витрати. Тобто ми зберігаємо знову ситуацію, коли у нас буде дисбалансований бюджет. І фактично уряд отримає можливість у ручному режимі фінансувати ті витрати, які вважатиме за необхідне. Що є принципово неправильним, тому що він не має права сам вирішувати, що фінансувати, а що - ні», - додав Кушнірук.

«Насправді питання не тільки в тому, що бюджет продовжують використовувати дуже непрозоро. А значить, створюється можливість для розкрадання бюджетних коштів. Це я так обережно кажу, хоча ми всі розуміємо, що там продовжує відбуватися те ж, що і раніше. Але, крім того, ще й закладаються можливості для дисбалансу бюджету, коли (уряд - Ред.) буде ним керувати у ручному режимі», - зазначив Кушнірук.

«Це одна з корупційних можливостей, які є в уряду, у прем'єр-міністра. Уявіть собі, ваш бюджет по доходах не буде виконаний. Таким чином, ті витрати, які ви запланували, не буде можливості здійснити. В результаті ви - в цьому випадку я маю на увазі уряд, а точніше навіть прем'єр-міністра та міністра фінансів - отримаєте можливість якісь витрати у ручному режимі проводити, а якісь - ні. І зрозуміло, з відповідною мотивацією їх у цьому. Ти можеш комусь не дати грошей і сказати, що, знаєш, але на тебе грошей не вистачило. Адже ти знаєш, проблеми з бюджетом. І тому це досить потужна професійна можливість заробляти кошти в бюджеті. Тільки на тому, що він заздалегідь некоректно спланований і його витрати вищі, ніж буде можливість профінансувати», - підсумував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67