В Україні неможливо утеплити багатоквартирні будинки за два місяці.

Таку думку в коментарі Forum'у висловив експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк.

«Впровадити по всій Україні заходи з енергоефективності, утеплити всі будинки неможливо за два місяці. У Польщі цей процес зайняв 4-5 років. Це не відбувається швидко. Питання не в тому, чи є у нас гроші, хоча це важливо, а в тому, чи є у нас достатня кількість монтажників, матеріалів і т.д.», - сказав Павлюк.

На його думку, до опалювального сезону 2014-2015 Україна не встигне «утеплитися».

«Значить, будемо мерзнути. Ми не змогли реформувати ЖКГ за 20 років. Що стосується будинків колективного проживання, то їхні проблеми неможливо вирішити індивідуально, а тільки колективно. Потрібно створювати ОСББ, брати кредит на утеплення і виплачувати його роками. Але це стабілізує виплати на опалення. Є будинки «недогріті», а є перегріті. Це треба дивитися в кожному окремому випадку. Ключ до проблеми - скорочувати споживання тепла. Замінити чимось іншим це неможливо», - вважає він.

Також експерт порадив у разі встановлення бойлера програмувати час його роботи на ніч.

«У нас є надлишок електроенергії вночі, коли падає споживання. Якщо ставити електричні акумуляційні котли, то потрібно їх програмувати на нагрів уночі, а вдень нехай віддає тепло. Якщо ж просто підключити електричні котли, то це загрожує втратою електромереж. Ставите бойлер - програмуйте таймер на нагрів води у нічний час», - рекомендує він.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України рекомендує Міністерству охорони здоров'я і Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вивчити можливість зниження температурного режиму на 2 градуси для початку опалювального сезону.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом