Опалювальний сезон 2014-2015 рр. буде найбільшою кризою в Україні з 90-х. Про це кореспондентові Forum'у повідомив економіст Борис Кушнірук.

«Ситуація з зимою складна, і сподіватися, що її можна вирішити протягом року, не варто. Очевидно, що ця зима стане найбільшою кризою з початку дев'яностих, коли було масове відключення гарячої води. Але в той час ті ж прибалти проводили реформи ЖКГ», - сказав Кушнірук.

Україна ж, наголосив експерт, займалася популізмом, демагогією і розкраданням державних коштів, а не реформами.

«Реальних кроків до початку заходів з енергозбереження зроблено не було, а за один день цього не зробиш. Потрібно починати реформи. Будь-які заходи з енергозбереження мають починатися з банальної речі - встановлення облікових приладів на газ, тепло і гарячу воду. Якщо ви не знаєте, скільки витрачаєте, як можна визначити, скільки економити? Українці переплачують за ЖКП. Реальне споживання того ж тепла є на 45% меншим, ніж пишуть, а реальне споживання газу взагалі в рази менше. Незважаючи на сподівання, влада не змінилася й як і раніше пов'язана з корупційними схемами, продовжує брати хабарі, щоб не міняти систему», - констатує він.

«Після проведення аудиту можна визначитися, де необхідні автономні котли, а де - ні. У різних містах ситуація різна. Києву не потрібно відмовлятися від централізованого постачання тепла. Якщо в столиці почнуть відключати від центрального постачання, то система розбалансується. Тут як раз має розглядатися енергозбереження. Але це робиться тільки за рахунок мешканців, у держави грошей немає. Це є неможливим без створення ОСББ», - пояснив економіст.

 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом