Сьогодні в Україні є запит на радикальну політику, проте через рік-півтора популярністю в суспільства все ж користуватимуться дискурсивні політичні сили.

Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Очевидно, що є запит на радикальну політику. Але, з іншого боку, та партія, що буде пропонувати позитивну програму, в кінцевому підсумку в іншому циклі матиме запит у громадян. Тому що, так, у цьому парламенті вони будуть у меншості. Я думаю, що цей парламент довго не протримається, і очевидно, що вже після якогось етапу - через рік, можливо, півтора, будуть затребувані саме дискурсивні політичні сили, що пропонують позитивні програми. Тобто пропонують конкретні речі, які будуть спрямовані на покращення життя, створення певних можливостей для громадян», - сказав Кулик.

На його думку, такі партії, нові політичні проекти будуть пізніше дуже популярними і затребуваними, а «радикали, і мега-бренди відійдуть».

Він вважає, що у майбутній передвиборчій гонці змагатимуться два політичних табори: радикальна партія війни і радикальна партія миру. «Тобто ті, хто виступає за переможне завершення АТО і ті, хто виступає за мир будь-якою ціною, лише б не було війни», - зазначив експерт.

«Тому що зростає кількість тих, хто виступає за припинення вогню, припинення військових дій, і ці люди вже готові голосувати за таку політичну позицію. Партія, що це сприйме, отримає додатковий електоральний ресурс і пройде в парламент. Очевидно, вона створить потужний центр впливу в самому парламенті. З іншого боку - партії, що виступатимуть за війну до переможного кінця, за патріотичні гасла, які також користуються підтримкою громадян. Ці два табори і будуть визначати подальшу архітектуру парламенту», - додав він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47