Служба безпеки України та інші компетентні органи не мають права блокувати будь-який контент, що є у Інтернеті, не отримавши попередньо відповідного судового рішення.

Таку думку в ході прес-конференції висловила головний юридичний консультант НСЖУ Тетяна Котюжинська.

«Держава в будь-якій ситуації не має виходити за рамки правового поля. Стаття 19 Конституції України чітко передбачає, що людина може робити все, що не заборонено.

Але держава та державні органи можуть робити тільки те, що дозволено, і тільки в рамках своєї компетенції. Тому, звичайно, коли у нас є законом передбачений для СБУ порядок дій у таких ситуаціях, то вони зобов'язані діяти, вони не мають права сидіти, склавши руки, спокійно спостерігаючи за контентом, що містить прямі заклики до війни, расистської діяльності. Вони не мають права на це не реагувати, тому що це буде злочинна бездіяльність. Але діяти вони мають тільки у правовий спосіб», - вважає юрист.

Як підкреслила Тетяна Котюжинська, в Україні є чіткий процедурний порядок для заборони того чи іншого ресурсу.

«Законом чітко встановлено і передбачено, що має бути кримінальне діловодство. Вони (СБУ, - Ред.) повинні проводити моніторинг або отримати скаргу. Заява має бути внесена до Єдиного державного реєстру, має бути проведена державна експертиза. Але це не повинна бути експертиза Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі, адже там її проводять не ліцензовані експерти, це аматорська експертиза. Після цього вони (СБУ, - ред.) мають звернутися до суду й отримати постанову для заборони цього контенту», - пояснила Тетяна Котюжинська.

Як зазначила юрист, досвід показує, що за наявності доказової бази вся викладена процедура займає небагато часу.

 

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94