Журналіст телеканалу «112 Україна» Роман Гнатюк вийшов на зв'язок. Про це повідомили в ефірі телеканалу.

За словами Гнатюка, він разом із двома колегами пройшов російську та українську митниці, однак на блокпосту в Амвросіївці їх затримали до з'ясування особистостей. Наступного дня, за словами журналіста, ставлення до них різко змінилося, зв'язатися з редакціями не дозволяли.

«Ми прочекали до 12:00 і за нами приїхала машина. Звичайний командирський УАЗик, у ньому сидів водій, кулеметник. З масками на обличчях. І один, я так зрозумів, був із командирів ЗСУ. Як нам сказали пізніше, ми поїхали в територіальний батальйон «Кривбас», на під'їзді до батальйону сказали зав'язати чимось обличчя. А далі нас вивантажили на території «Кривбасу», - розповів Гнатюк, і додав, що далі з ним та його колегами почали поводитися грубо, пише «Взгляд».

«Далі пішло неадекватне ставлення. Від нас намагалися добитися, на кого ми працюємо. Відповідь, що на «112 Україна» - їх не влаштовувала. Поводилися досить грубо. На протести мого колеги на нього впустили автомат. Далі відводили, садили по машинах. Далі весь час були зі зв'язаними руками і зав'язаними очима. Нас перевезли, я так зрозумів, під Маріуполь у штаб АТО, там ми провели 2-3 години. У Маріуполі поводилися адекватно», - зазначив Гнатюк.

Після цього журналістів знову кудись повезли, коли прибули в пункт призначення - була пізня ніч. Куди журналісти були доставлені в результаті - вони не знають, як і раніше. На них розрізали сорочки та футболки, перев'язали ними голови, зав'язали руки за спиною.

«Далі кинули в, можна сказати, загальну камеру. На підлозі була солома, зав'язані очі, руки зв'язані. З другого серпня з ночі ми перебували там», - зазначив Гнатюк. Як розповів журналіст, у цій камері» їх годували й поїли, раз виводили помитися. Всі речі вони взяли на зберігання - апаратуру, документи, гроші. За його словами, там були люди, які поводилися з ними адекватно, але мало місце і зворотне ставлення.

«З нами також сиділи четверо осіб. Ми саме на їхніх машинах їхали, це були «Хонда» та «Лексус», вони їх переганяли кудись. У двох з них були поламані ребра, в одного надрізаний палець. І взагалі вони були дуже побитими», - розповів журналіст.

Гнатюк зазначив, що вчора до них прийшла людина і опитала журналістів. На їхню думку, це був представник СБУ, тому співробітники ЗМІ «розслабилися» і дали всі свідчення. Після чого їм сказали, що цього ж дня «все вирішиться».

«Вночі нас розбудили стусанами, завантажили в машини. Тупо кинули на підлогу один на одного і відвезли в невідомому напрямку. Нас у машині їхало троє. Мене вивели з машини першим. Приїхали ми в якесь поле, вилізли, запитали, чи я хочу жити. Сказали: лягай, знімай штани та білизну і повзи. Коли я відповз на певну відстань, пролунало два постріли - і машина швидко поїхала. Я думаю, це для того, щоб колеги подумали, ніби мене розстріляли», - розповів журналіст. Через якийсь час Гнатюку, як він розповів, вдалося розв'язати руки. За його розрахунками, десь через три години почало світати, і він добрів до найближчого селища.

«Там мене зустріли, дали одяг і подзвонити. Біля селища Шульгинка мене викинули, не знаю, як хлопців. З певного часу я чекаю в безпечному місці, за мною має приїхати машина з Києва. Мій брат мене має забрати», - пояснив журналіст.

У теж час креативний продюсер каналу «112 Україна» Віктор Зубрицький написав у себе на facebook таке.

«Міліція цілий ранок повідомляла про те, що журналістів у полон взяли «терористи» і викинули з машини в Дніпропетровській області. Триває слідство... Ви знаєте, кого дніпропетровська міліція називає «терористами»? Батальйон «Кривбас» і АТО! Трьох журналістів, як повідомлялося раніше свідками - затримали на блокпосту сили АТО. Всі офіційні особи МВС, АТО, СБУ, РНБО, Нацгвардії цинічно по ТБ й усно 5 днів брехали про те, що вони нічого не знають про долю журналістів і за білінгом телефонних дзвінків журналісти перебувають в руках «покидьків-терористів». Як тепер відомо - це виявилися сили АТО» - пише Зубрицький.

Продюсер вважає, що «це неймовірний за цинічністю злочин, спрямований проти журналістики в цілому. Це кримінальний злочин у рамках перешкоджання журналістській діяльності, незаконне позбавлення волі, тортури і катування, погроза вбивством, грабіж».

«У чому причина такого? Зараз зберемо всю інформацію і дамо повну картину. Незважаючи на те, що я пішов з каналу «112 Україна» в новий проект - я не можу стерпіти такий злочин проти людей, що намагаються розповідати правду в Україні. Я зараз звертаюся до американських та європейських журналістів допомогти нашим журналістам у захисті їхніх прав», - написав Зубрицький.

Зазначимо, що Роман Гнатюк - єдиний з українських журналістів акредитований від самопроголошеної «Донецької народної республіки». Разом із тим він мав акредитацію і від Державної прикордонної служби України. Виконуючи редакційне завдання, журналіст їхав до місця падіння літака «Малайзійських авіаліній» для висвітлення роботи міжнародної слідчої місії ОБСЄ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362