Кабінет Міністрів пропонує нараховувати і сплачувати податок на прибуток виключно на базі даних бухгалтерського обліку. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Ми пропонуємо такий підхід - уніфікація бухгалтерського та податкового обліку... Ми плануємо ліквідувати податковий облік з податку на прибуток і перевести облік сплати та нарахування податку на прибуток виключно на підставі даних бухгалтерського обліку», - сказав він.

При цьому, за його словами, в цьому питанні буде три винятки. «Буде три винятки, і я особисто вивчав досвід європейців, є винятки у цьому питанні. Зараз у нас різниця між податковим і бухгалтерським обліком 49 пунктів, залишиться тільки три спеціальні регулюючі функції, які впливатимуть на нарахування податку на прибуток: амортизація, формування резервів та фінансові операції», - зазначив він.

Крім того, глава уряду пояснив, що «робити це потрібно виключно з тієї точки зору, що, на жаль, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку дають таке широке визначення цих трьох пунктів, що всі країни, як правило, у своєму податковому обліку регулюють відповідні три категорії окремим законодавством», - сказав він.

Прем'єр-міністр акцентував, що таким чином податок на прибуток уперше в історії України нараховуватиметься і виплачуватиметься виключно на базі бухгалтерського обліку.

Як повідомляв ForUm, Яценюк розраховує на ухвалення Верховною Радою першого пакета економічних реформ у вересні 2014 року.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом