Загалом 449 українських військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції в східних областях, перетнули з 1 по 4 серпня кордон Російської Федерації за допомогою місії спостерігачів Організації з безпеки і співробітництва в Європі, і наразі вже, ймовірно, повернулися в Україну, повідомляється на сайті ОБСЄ.

«1-2 серпня 2014 року українські офіцери зв'язалися зі спостережною місією ОБСЄ з проханням про допомогу ОБСЄ у відкритті проходу до російського пункту перетину кордону «Гуково» для кількох сотень українських військовослужбовців. 2 серпня перша група з 12 українських військових перейшла в РФ. 4 серпня місія спостерігачів ОБСЄ підтвердила проходження 437 українських військовослужбовців. Вони були відправлені в сусідній транзитний пункт і, за даними місцевої російської влади, всі вони мають намір повернутися в Україну протягом декількох годин», - сказано в звіті наглядової місії ОБСЄ, оприлюдненому 5 серпня.

В ОБСЄ зазначили, що протягом 1-2 серпня місія отримувала дзвінки від офіцерів 72-ї механізованої піхотної бригади Збройних сил України, які стверджували, що близько 600 українських військовослужбовців, оточені незаконними збройними формуваннями, залишилися без боєприпасів, пального і продовольства. Офіцери попросили допомоги місії в проході на прикордонний пункт пропуску. Спостережна місія, в свою чергу, передала цю інформацію владі РФ й отримала згоду на перехід, передає «Інтерфакс-Україна».

2 серпня о 22:00 12 військовослужбовців 72-ї бригади перетнули кордон через пункт пропуску «Гуково». Згодом вони були переведені в транзитний об'єкт. Наступного дня їхній командир у ході спілкування з керівником місії ОБСЄ попросив якнайшвидше переміщення всієї групи в Україну через безпечний прикордонний пункт. «РФ організувала перевезення 12 військовослужбовців, які перетнули кордон, назад до України в ніч з 3 на 4 серпня. Спостерігачі ОБСЄ отримали підтвердження їх переходу в Україну від командира по телефону», - сказано в звіті.

Того ж дня, 3 серпня, пізно увечері командир 72-ї бригади повернувся, щоб знову зустрітися з представниками ОБСЄ в пункті пропуску «Гуково» й обговорити умови переходу значної групи військовослужбовців до РФ з України, які були узгоджені з командиром прикордонного переходу.

«З 00:45 10:20 4 серпня загалом 437 військовослужбовців (у тому числі 147 прикордонників) перейшли в РФ добре організованими групами по 100 осіб і були розміщені в транзитному об'єкті. Поранені військовослужбовці отримали першу допомогу і відправлені на машині швидкої допомоги в лікарню... О 15:00 4 серпня спостережна місія зустрілася з командувачем прикордонного переходу «Гуково» і регіональним прикордонним командиром. Спостережна місія запитала про передачу військовослужбовців з РФ в Україну, і дізналася, що 192 із них уже їхали автобусом в Україну, а інші відправляться в наступному автобусі... Мобільні телефони командира 72-ї бригади і прикордонного командира були недоступні, щоб підтвердити цю інформацію», - заявляють в ОБСЄ.

Місія спостерігачів також поцікавилася, чи надходив від українських військовослужбовців хоч один запит про надання притулку, але отримала негативну відповідь.

Як повідомляв ForUm, за інформацією Національної гвардії України станом на 4 серпня на території Російської Федерації перебував 171 військовослужбовець Збройних Сил України та 140 прикордонників (всього 311 осіб).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203