Кілька сотень військових з української 72-ї механізованої бригади, а також прикордонники перейшли на російську територію після запеклого бою з сепаратистами біля Червонопартизанська на Луганщині. Про це повідомляє «Бі-бі-сі».

«За оперативними даними, на території РФ зараз перебуває 171 військовослужбовець Збройних сил України та 140 прикордонників, усього 311 осіб, які з об'єктивних причин були змушені перейти на територію РФ у районі прикордонного пункту «Гуково», - повідомив офіційний представник інформаційно-аналітичного відділу Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Андрій Лисенко.

За інформацією прикордонної служби ФСБ Росії, кількість українських солдатів, які перейшли кордон, становить 438 осіб, з них 164 - прикордонники та 274 - військовослужбовці 72-ї механізованої бригади.

Раніше на брифінгу в Києві Лисенко не зміг прокоментувати обставини того, що сталося.

«Як тільки українські військові повернуться в Україну, ми дізнаємося, що там сталося», - заявив він.

Начальник прес-служби прикордонного управління ФСБ по Ростовській області Василь Малаєв сказав журналістам на місці подій, що понад 180 військовослужбовців увечері понеділка планувалося передати українській стороні на пункті переходу Матвєєв Курган (Росія) - Успенка (Україна).

За словами українського журналіста Андрія Цаплієнка, військові були змушені вийти з тривалого бою, оскільки у них закінчилися боєприпаси.

«Бойовики вогнем з танків та артилерійських знарядь витіснили і фактично загнали» частину 72-ї бригади і прикордонників на російську територію, повідомив він.

«Відповідати на вогонь танків нічим. Боєприпаси закінчуються. Відбивалися до останнього практично голими руками», - процитував Цаплієнко офіцера-прикордонника.

Ці відомості по суті підтвердив прес-секретар Міноборони України в зоні операції на сході країни Олексій Дмитрашківський. За його словами, в неділю військових під Червонопартизанськом чотири години поспіль обстрілювали з мінометів, танків, важкої артилерії та установок «Град».

«Вони вели бій до останнього патрона. Коли закінчилися боєприпаси, підірвали решту техніки», - заявив Дмитрашківський.

Частині бригади вдалося вирватися з оточення й об'єднатися з іншими армійськими підрозділами, додав він.

Джерело Української служби Бі-Бі-Сі в 72-й бригаді раніше стверджувало, що частина декілька тижнів фактично була в оточенні під Червонопартизанськом, зазнаючи тривалих обстрілів як з боку сепаратистів, так і з російської території.

Кореспондент Російської служби Бі-Бі-Сі Юрі Вендик у понеділок побував у тимчасовому таборі в районі міста Гукова Ростовської області, розбитому для українських військовослужбовців російськими прикордонниками.

«Не було сенсу з автоматами проти танків і «Градів» стояти. Ми б до сьогоднішнього обіду не дожили», - сказав рядовий 72-ї бригади Артур з Білої Церкви.

Старший сержант Ігор з Києва розповів, що за місяць бригада втратила близько третини особового складу вбитими й пораненими і більшу частину техніки.

За словами Ігоря, їх обстрілювали з усіх боків, у тому числі з території Росії. З російського боку, за словами Ігоря, вогонь вели самохідні артилерійські установки, звичайна артилерія і реактивні міномети, переважно в нічний час, з відстані в 6-7 кілометрів.

Він також повідомив, що до 17 липня частина отримувала вантажі, що скидалися з транспортних літаків, але після загибелі малайзійського «Боїнга» польоти припинилися. Майже не було і вогневої підтримки з повітря.

Всі українські військовослужбовці, з якими розмовляв в таборі під Гуковом кореспондент Бі-Бі-Сі, кажуть, що хочуть повернутися на батьківщину і сподіваються, що карати їх не будуть, але охоти воювати далі після того, що сталося з ними, не відчувають.

Як повідомив Малаєв, українські військові звернулися до російської сторони з проханням відкрити гуманітарний коридор.

Російські прикордонники розбили для українських військових польовий табір, розповів він. За його словами, українські військовослужбовці прийняли душ, переодяглися в чистий одяг і поїли.

Один військовий важко поранений, його прооперували російські лікарі, повідомив Малаєв.

Як заявив на брифінгу Лисенко, з бійцями, що перебувають в районі Гукова, встановлений контакт через спостерігачів ОБСЄ.

«З ними працює представник МЗС України, ведуться переговори про їх повернення на батьківщину», - сказав представник РНБО.

За його словами, влада України не має даних про відмову когось із військовослужбовців повертатися на батьківщину.

«Інформації про те, що вони нібито попросили притулку, немає», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

455