У Харкові практично не залишилося придатного для переїзду житла. «Практично немає вільних квартир для оренди, все що можна, було здано за останні три-чотири тижні вимушеним переселенцям», - розповів «Вестям» ріелтор Юрій Ус.

При цьому, за словами ріелтора АН ХАН Юлії Череватенко «грошові» орендарі пред'являють завищені вимоги до квартир, які винайматимуть. «Вони хочуть у довгострокову оренду взяти апартаменти, як «на морі»: не тільки з побутовою технікою та меблями, але й постільною білизною і посудом», - пояснила вона.

Інші вихідці з Луганська та Донецька шукають квартири на два-три місяці і стикаються з небажанням орендодавців здавати житло на таких умовах.

«Ті, для кого оренда, - це бізнес, притримують квартири, побоюючись, що люди, які готові платити тільки за місяць-два, м'яко кажучи, не будуть ретельно піклуватися про стан житла, і після того, як вони з'їдуть, доведеться ремонтувати квартири», - розповіла Юлія Череватенко, пишуть «Вести».

При цьому ціни на оренду порівняно з минулим роком впали, а порівняно з травнем зросли. «Однокімнатна квартира в новобудові після ремонту здавалася торік за 4,5 тис. грн, зараз - 3,5 тис.грн, однушка в старому фонді коштувала 2,3 тисячі, зараз близько двох тисяч», - наводить приклади Юрій Ус.

У липні ціни знову почали зростати. «Потік біженців і підвищення комунальних послуг підвищили ціни в липні у середньому на 20%», - кажеь Юлія Черватенко. «Двушка» в хорошому стані подорожчала з 2,3-2,5 тис.грн до 2,8-3 тис.грн.

Ріелтори припускають, що ціни зростатимуть ближче до осені, а до початку опалювального сезону підвищаться ще як мінімум на 30%.

Ціни на короткострокову оренду в Харкові не змінилися. Кімната на двох коштує 200-250 гривень на добу. «Біженцям господарі житла часто йдуть назустріч, здаючи кімнати дешевше, по 100 грн на добу, поки вони не знайдуть житло в довгострокову оренду», - повідомив директор Харківського інвестиційного агентства нерухомості Сергій Кобзан.

Дніпропетровськ: можна винайняти без посередників

Ріелтори Дніпропетровська відзначають, що стресовий попит на оренду квартир призвів до того, що зараз украй складно знайти житло на рік. «Переселенці знімають на місяць-два, вільних квартир за доступними цінами практично не залишилося. Багато людей, що працюють у Дніпропетровську, не можуть знайти варіант для довгострокової оренди, а студентські запити ми просто ставимо в чергу», - розповів ріелтор Олексій Алексєєнко.

При цьому, за його словами, зараз контакти багатьох власників житла передаються в Центр допомоги переселенцям при Дніпропетровській ОДА, і ті можуть безпосередньо зв'язуватися з орендодавцями.

Підвищений попит підняв ціни, але поки незначно. За розповідями ріелтерів, однокімнатна квартира з хорошим ремонтом або двушка в спальнику подорожчала у середньому з 2,5 тис. грн до 2,8 тис. грн за місяць. «Ми очікували, що підвищений попит підстьобне ціни, проте вони зросли лише на 100-300 грн. Квартира однокімнатна, приміром, на Плеханова, як пропонувалася минулої осені по 3,5 тисячі, так і зараз, після того як з'їхав попередній орендар, виставлена за цією ж ціною», - розповіла ріелтор Вікторія Скиба.

Натомість набуває популярності практика здавати на більш тривалий термін квартири, які до цього були у подобовій оренді. «Днями селили сім'ю з Донецька. Не змогли знайти прийнятний для них варіант довгострокової оренди, вибрали подобовий. Двокімнатна сталінка з гарним ремонтом - по 320 гривень за добу, поки на два тижні», - розповів Алексєєнко.

Кривий Ріг: не їдуть

Ажіотажу на ринку оренди в місті не спостерігається. «Переселенцями займається виконком, попит дуже сильно не підвищувався, тому ціни на оренду з початку року не змінювалися. Помісячна - від 800 до 1,5 тис. грн за однушку і 1,2-3 тис. грн за двушку», - розповів виконавчий директор Агентство нерухомості "ПАРТНЕР" (Кривий Ріг) Олександр Хлопчик. Подобова оренда тримається на рівні 100-400 грн за квартиру на добу.

Запоріжжя: 6 тис. грн із комунальними

За липень ціни піднялися на 70-100%. «Однокімнатна хрущовка з кімнатою в 15 кв.м, з техніки тільки холодильник. Навесні б така коштувала 2 тисячі максимум, тепер власниця хоче 3,5 тисячі за місяць», - розповідає директор АН «АРТА» Вікторія Шахмаєва.

Двокімнатні квартири подорожчали з 2,5-3 тис. грн до 5-6 тис. грн на місяць плюс комунальні платежі.

Ріелтори умовляють тих, у кого квартири виставлені на продаж, поки пускати в них орендарів. «Був випадок, коли чоловік вигнав своїх батьків на літо на дачу, а в квартиру на три місяці поселив переселенців», - розповідає Шахмаєва.

Подобова оренда поки не подорожчала, але дійде й до неї. «Там завантаження не доходило до 50%, зараз майже 100%, тому поки власники не підвищують», - кажуть на ринку.

Київ: комунальні заплатять окремо

У столиці через наплив переселенців на одного потенційного наймача тепер припадає чотири квартири, а не 30, як було нещодавно. Але оскільки вибір все ж залишився, ціни піднялися всього на 10%. Однокімнатну зараз пропонують за 3-3,5 тисячі, двушку від 4 тис. «Сьогодні дивилися двокімнатну квартиру на Нивках за 4,7 тис., господарі готові здати її за 4,5 тис, якщо термін більше півроку. На Дорогожичах (Сирець) двушка коштує 5,5 тис, однушка на Позняках - 3,5 тис.», - розповів столичний ріелтор Дмитро Ісоков. Але це без врахування комунальних.

«Раніше наймач окремо платив тільки за електрику та інтернет, - нагадав «Вестям» президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов. - Тепер власники фіксують тільки щомісячну плату, комунальні платежі, які суттєво підвищаться до осені, орендар сплачуватиме додатково». Таким чином однокімнатні квартири вже фактично подорожчали приблизно на 200 грн, двокімнатні - на 400 грн. Восени, коли увімкнуть опалення, ціна знову зросте.

Львів: потік схлинув

Переселенці частіше шукають приміщення в історичному центрі та Франківському районі міста, де розташовані офіси. «Зараз потік не такий великий, як місяць-два тому», - розповів ріелтор Василь. Ціни підвищилися незначно, приблизно на 10%. Однокімнатна квартира з ремонтом і технікою коштує від 2,5 тис. грн., двокімнатна - 3,2-3,5 тис.грн. «Але комунальні послуги також усе частіше оплачують орендарі, хоча ще минулої зими вони включалися в загальну плату», - уточнив він.

Крим: віддають перевагу тим, хто приїхав з Росії у відрядження

У Криму оренда житлової нерухомості подорожчала навіть більш ніж на 50%. Так, однокімнатні квартири в Сімферополі пропонують за ціною від 3 тис. грн у спальному районі, хоча ще навесні аналогічний варіант можна було винайняти, сторгувавшись, за 1,5-1,7 тис. «Зовсім простенька двокімнатна з меблями стартує від 4 тис. гривень, а звичайна «трійка» з простим ремонтом - від 5,5 тисяч. Причому недорогих варіантів не особливо багато, треба ще пошукати», - каже сімферопольський ріелтор Ірина.

За її словами, ціна оренди підстрибнула ще в березні. «Зараз у кримській столиці житло активно орендують росіяни, які приїжджають у відрядження, от оренда і підскочила», - каже Ірина.

А ось біженцям кримчани житло здають неохоче - побоюються конфліктів. «У нас вже десятки випадків було, коли сім'я з дітьми із Донбасу заїжджає, платить за місяць, а потім каже, що грошей немає. А виселити їх можна тільки через суд», - діляться ріелтори.

В Ялті ціни на оренду підскочили ще помітніше: однокімнатну квартиру в довгострокову оренду можна винайняти за 4 тис. і вище. «І це варіант найпростіший: далеко від моря і з радянським ремонтом, - каже ялтинський ріелтор Наталя. - Квартири-студії в центрі пропонують на здачу за 12-13 тисяч гривень, а ще навесні таку можна було зняти за 8 тис.грн». Трикімнатні квартири з євроремонтом зараз пропонують за ціною від 25 тис. грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87