Національний банк вважає підвищення волатильності гривні ситуативним явищем. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

НБУ пояснює, що нині динаміка валютного ринку та обмінного курсу визначається не тільки макроекономічними умовами, але також і ситуацією на сході країни, ходом політичних консультацій щодо її врегулювання, станом інформаційного простору, розвитком діалогу з міжнародними фінансовими організаціями.

На думку регулятора, публічні обговорення можливих змін у парламентській більшості та складі Кабінету Міністрів були досить гостро сприйняті учасниками валютного ринку.

«Наслідком цього було посилення курсової волатильності гривні, незважаючи на те, що загальний стан валютного ринку залишалося урівноваженим», - коментує Нацбанк.

НБУ відзначає, що надходження інвалюти від нерезидентів протягом червня-липня на 1 млрд доларів (в еквіваленті) перевищили платежі на їх користь, повідомляють «Українські новини».

Крім цього, пропозиція валюти з боку банків і підприємств у червні-липні домінувала над попитом на неї (перевищення становило 0,4 млрд доларів), а діапазон курсових коливань гривні до 25 липня протягом 3 місяців поспіль демонстрував тенденцію до звуження.

НБУ вважає, що наведене вище пояснення надає об'єктивні підстави для майбутньої мінімізації курсових коливань.

«Цьому сприятиме зниження політичної напруженості після усунення невизначеностей щодо подальшої долі уряду, а також підтримка Верховною Радою низки внесених урядом важливих економічних ініціатив», - вважає Нацбанк.

Крім того, посиленню стійкості валютного ринку також має сприяти успішне продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом у рамках кредитної програми.

Як раніше повідомляв ForUm, Національний банк України за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю з 14:00 зміцнив офіційний курс гривні з 12,097248 грн/$1 до 11,963280 грн/$1, перервавши його щоденне ослаблення, яке тривало з 23 липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76