На українців чекають взимку холодні квартири. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Для «Київенерго», найімовірніше, не вистачить 1 млрд 200 млн кубометрів газу, які він має отримати для підтримки нормальної температури в тепломагістралях. У трубах недостатньо газу, тому не може бути потрібної температури обігріву житла. Не вистачає за різними оцінками від 4 до 6 млрд кубів. «Київенерго» - один із постраждалих. Усім не вистачить, всім обмежать постачання тепла в квартири», - прогнозує Марунич.

Експерт пояснив, що постраждають всі українці, квартири яких підключені до центрального теплопостачання.

«А що буде взимку? Та дуже просто - буде холодно в квартирах. Знизять температуру обігріву до такого рівня, щоб труби не замерзли. Українці повинні відстоювати свої громадянські права. Є методики, згідно з яким в разі зниження температури відразу ж має здійснюватися перерахунок. Це повинно бути масово», - вважає він.

На запитання про те, чи врятують українців можливі вжиті заходи з енергоефективності та утеплення будинків, директор Інституту енергетичних досліджень відповів: «Ви зараз будете обшивати свій будинок? Скільки грошей на це потрібно? Це правильні заходи, але за місяць-півтора їх не можна провести з незрозумілою вартістю та ефективністю. І не всім потрібні ці заходи. Попередній міністр ЖКГ казав, що за старого курсу (а це важливо, адже багато імпортних матеріалів) оцінювали модернізацію житлового фонду в 600-700 млрд гривень. Це півтора державного бюджету. Це непідйомна цифра для країни. Так хто платитиме за це?».

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом