Секторальні санкції Євросоюзу проти Росії набудуть чинності з 1 серпня. Про це повідомила представник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич.

«Сьогодні ввечері постанову про санкції буде опубліковано, і, відповідно, завтра (1 серпня) вони набудуть чинності», - сказала вона журналістам, передає «ИТАР-ТАСС»

Як уже повідомлялося, Рада Євросоюзу ухвалила законодавчу постанову про запровадження секторальних санкцій проти Росії. Їхнім першим елементом стане обмеження доступу російських держбанків до європейського фондового ринку. ЄС поки не уточнює, які саме банки потраплять під дію цього заходу. За деякими даними, йдеться про фінансові інститути, частка держави в активах яких становить від 50%, або 50% плюс одна акція».

ЄС має намір заборонити європейським інвесторам купувати цінні папери цих банків, але й торгувати ними на європейських фондових майданчиках. Фінансові санкції відносяться тільки до нових операцій і не мають зворотної дії.

Нові санкції ЄС стосуються нафтової сфери, оборонно-промислового комплексу, продукції подвійного призначення та сфери технологій. Зокрема, запроваджується заборона на постачання обладнання для нафтової промисловості. При цьому вони можуть бути переглянуті через три місяці.

У свою чергу, російським держбанкам закривають доступ до фінансових ринків Європи, забороняється продаж облігацій в євро і випуск акцій на користь європейських акціонерів.

Нагадаємо, 30 липня ЄС запровадив санкції проти Криму та ще восьми фізосіб.

Сполучені Штати Америки через позицію Росії стосовно України запровадили санкції проти Об'єднаної суднобудівної корпорації, ВТБ-банку, Російського сільськогосподарського банку і Банку Москви, при цьому президент США Барак Обама також заявив про секторальні санкції проти РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

93