Україна вимагає від Росії протягом 48 годин дати роз'яснення щодо військової діяльності поблизу державного кордону. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті МЗС України.

«Україна 30 липня відправила Російській Федерації каналами зв'язку ОБСЄ запит з вимогою роз'яснити мету накопичення сил і засобів ЗС РФ поблизу державного кордону з нашою державою», - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що в запиті наводяться неспростовні докази посилення останнім часом російського військового угруповання. «На цьому тлі особливу тривогу викликає факт проведення, починаючи з 29 липня, масштабних триденних льотно-тактичних навчань у Ростовській області та Ставропольському краї, під час яких, за інформацією Міноборони РФ, плануються бойові пуски некерованих реактивних снарядів і «відпрацювання знищення повітряного десанту умовного супротивника, а також надання вогневої підтримки мотострілковим і танковим підрозділам, які наступають», - зазначили в міністерстві.

«У запиті України констатується, що не припиняються обстріли території нашої держави з території РФ, продовжують фіксуватися факти порушення кордону російською військовою технікою, а також безпілотними літальними апаратами, відбувається передача російською стороною озброєння та військової техніки (включаючи важку техніку, комплекси ППО, реактивні системи залпового вогню тощо) членам НЗФ, що діють у Донецькій та Луганській областях», - підкреслили у відомстві.

У зв'язку з цим Україна закликає Російську Федерацію вжити невідкладних заходів з метою негайного припинення таких незаконних дій, додали в міністерстві.

«Відповідно до положень Віденського документа, російська сторона має надати відповідь на запит України протягом 48 годин, тобто орієнтовно до 23:00 1 серпня», - підсумували в МЗС.

Як відомо, 29 липня в Ростовській області та Ставропольському краї Росії стартували масштабні триденні льотно-тактичні навчання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60