Інтереси олігархів нічим перебити неможливо. Таку думку Forum'у висловив екс-голова Фонду держмайна (ФДМ), народний депутат ВР п'ятого скликання Олександр Бондар, коментуючи інформацію, опубліковану у «Віснику державних закупівель» про те, що після тендеру з одним учасником» МВС акцептувало пропозиції ТОВ «ВКФ «Авіас» на постачання бронежилетів та касок на загальну суму 55,32 млн грн.

«Як уникнути таких тендерів у майбутньому - загальне питання. Ця схема переходить з рук у руки: нова влада приходить, змінює людей, і механізм продовжує працювати. І сьогодні все пов'язано з тим, що нова влада не зробила нічого, щоб змінити процедури, запровадити прозорі схеми тендери. Ніяких змін не було прийнято. Це виняткова прерогатива Міністерства економіки. За наявності бажання і політичної волі - було б ухвалено законодавство, яке виключає можливість зловживань. А законопроектів у парламенті зареєстровано безліч», - заявив він.

Бондар зазначив, що проблемою є не тільки непрозорість тендерів. «Проблеми є у приватизаційних та податкових процедурах. Чотири місяці нового уряду - а жодної реформи не проведено. Виправдання воєнним станом, додатковими витратами тут абсолютно бути не може. Адже, навпаки - це могло б дати додаткові доходи до держбюджету, і не треба було б жебрати, бюджетників обмежувати, й інші недоладності пропонувати парламенту. Також думаю, що зараз необхідне законодавство не буде ухвалено - в парламенті зайнялися передвиборною кампанією, і реформаторські закони навряд чи пройдуть. Час втрачено. Єдина надія, що цю ініціативу підхопить Президент», - пояснив він.

Крім того, коментуючи той факт, що на тлі запровадження додаткових податків «на війну» державним коштом закуповуються бронежилети і каски за завищеною ціною, Бондар сказав, що «це питання моральності сьогоднішньої влади».

«Весь час вимагають затягнути паски, б'ють по небагатих верствах населення. Візьмемо, наприклад, податок на депозити. Він стосується не багатіїв, не олігархів, адже ніхто з них кошти в наших банках не тримає. Спочатку вдарили по середньому класу. А тепер по всіх без винятку - запроваджують податок на 1,5%. Вони назбирають мінімальні суми, а ось на таких схемах держава втрачає мільярди. Якщо влада не розуміє, до чого це може призвести - що тут скажеш», - обурився він.

Бондар прогнозує, що нинішній владі доведеться відповідати за такі дії. «Думаю, коли хлопці повернуться із зони АТО, то виставлять рахунок усім, хто цим займався. Думаю, вони добре знають про це. На жаль, кому війна, кому мати рідна. Дуже прикро на це дивитися. На жаль, дії влади не співпадають з очікуваннями Майдану», - попередив він.

«Інтереси олігархів нічим перебити неможливо. «За» чи «проти» вони нової влади, олігархи все одно матимуть свою вигоду з кожного свого вчинку. Я, коли очолював Фонд, багато разів мав справу з найбагатшими людьми України, з олігархами. І можу особисто підтвердити, що вони ніколи не працюватимуть не на свій рахунок. Вони завжди на перше місце ставлять те, як заробити гроші. І нічого для держави вони робити не будуть, ніколи в накладі не залишаться. Це стосується абсолютно всіх олігархів, включаючи тих, кого намагаються залучити до влади. Діагноз всюди однаковий», - підсумував він.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ України 18 липня акцептувало пропозиції ТОВ «ВКФ «Авіас» на постачання бронежилетів та касок на загальну суму 55,32 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовляють 2000 бронежилетів 5 класу захисту. Всього партія обійдеться в 36,77 млн грн,

Крім того, за 18,55 млн грн замовлено 6000 касок по 3090 грн/шт.

Виробник та комплектація невідомі, оскільки тендер проводять за процедурою «в одного учасника», тому технічного завдання на «ВДЗ» немає. Отримати бронежилети і каски Міністерство планує до 1 вересня.

ТОВ «ВКФ «Авіас» входить у групу голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського і займається продажем палива. Фірма є одним із найбільших постачальників бензину і дизеля державним структурам, загалом за перші 6 місяців поточного року вона виграла тендерів на 450,99 млн грн.

Згідно з даними «ВДЗ», участь у переговорах щодо закупівель брали дві фірми - крім «Авіасу», Міністерство також вело переговори з ТОВ НВП «Темп-3000», яке зараз є основним постачальником бронежилетів для Міністерства оборони і Нацгвардії. «Темп» пропонував постачати обидва товари значно дешевше. Так, партію бронежилетів він готовий був продати за 16 млн грн (тобто вдвічі дешевше, по 8000 грн/шт.), а каски - за 15,60 млн грн. (тобто на 16% дешевше, по 2600 грн за штуку).

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом