Україна не отримає другий транш МВФ, якщо не зменшить дефіцит бюджету. Про це кореспондентові Forum'у повідомив економічний експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.

«Насамперед, на зростання курсу вплинули події в парламенті та уряді. Небажання Ради проголосувати за урядові законопроекти підвищує ризик невиконання Україною вимог МВФ щодо скорочення дефіциту скарбниці. Якщо це не буде зроблено, МВФ нам не дасть другий транш, а це погіршить можливості України розплачуватися за своїми боргами. Це й вплинуло на ситуацію», - вважає Газізуллін.

На уточнююче запитання про те, чи має НБУ важелі впливу на курсову політику в країні, експерт відповів: «НБУ і не хоче втручатися у формування курсу, впливати на це. Це одна з вимог МВФ. Звичайно, у НБУ є низка адміністративних інструментів з примусу учасників ринку продавати долар, передусім банків. Але це буде негативно сприйнято і самим ринком, і МВФ. І в НБУ сподіваються, що це тимчасовий стрибок. Якщо парламент проголосує за секвестр, дефіцит бюджету зменшиться, і МВФ, найімовірніше, дасть другий транш, то можна чекати, що курс повернеться до колишніх позицій».

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167