В Україні за підсумками першого півріччя 2014 р. знизилося виробництво автобусів на 48% порівняно з першим півріччям 2013 р.

Про це пише газета «Капітал».

«Випуск легкових автомобілів, що різко впав у ІІ кварталі, за січень-червень продемонстрував позитивну динаміку порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зросло і виробництво вантажівок, натомість випуск автобусів скоротився на 48% порівняно з першим півріччям 2013 р», - пише видання.

На думку старшого аналітика компанії «АРТ Капітал» Олексія Андрейченка, загальноукраїнське скорочення випуску автобусів викликано насамперед обвалом їх виробництва корпорацією «Богдан Моторс». Будучи раніше лідером ринку, цього року вона перетворилася на аутсайдера. Андрейченко зазначив, що більшість вироблених «Богдан Моторс» автобусів - середнього класу в модифікації А20. Цього року компанія планувала поставити їх на ринок 420 штук, в тому числі - на експорт у Росію.

«Після військової кризи на сході України і торговельних воєн з Росією ці плани провалилися - за перше півріччя завод виробив усього сім автобусів», - зазначив експерт. З цілком зрозумілих причин представники «Богдан Моторс» коментувати її провал відмовилися, хоча «Капітал» добу «бомбив» корпорацію листами і «діставав» дзвінками.

Досить вагома частка в загальнонаціональному обвалі припадає на корпорації «Еталон» (Бориспільський і Чернігівський автозаводи), «УкрАвто» (Запорізький автозавод) та Часівоярський автобусний завод. Ці виробники, як і «Богдан Моторс», постачали автобуси переважно середнього класу (для автоперевізників). «Попит на такі автобуси різко зменшився, оскільки падіння ВВП України знижує економічні очікування автоперевізників і змушує їх відкладати капітальні інвестиції в розширення та оновлення парку автобусів. Також треба врахувати, що через анексію Криму та бойові дії на сході України попиту на машини з боку покупців з цих територій немає», - пояснив Андрейченко і додав, що той же «Богдан Моторс» раніше регулярно постачав автобуси А20 в Луганськ, а тепер позбувся свого традиційного ринку. Заступник голови правління з виробництва корпорації «УкрАвто» Олег Папашев також звинувачує складну геополітичну ситуацію, що спровокувала зниження попиту, і держрегулювання в сусідній Росії: «Там з кінця 2012 р. введено утилізаційний збір, у зв'язку з чим постачання автобусів з України в Росію практично зупинено».

У свою чергу, директор департаменту маркетингу і промислово-економічного аналізу Асоціації автовиробників «Укравтопром» Георгій Овсянников пояснив, що багато в чому попит на автобуси внутрішнього виробництва формується за рахунок муніципальних та державних закупівель. «Абсолютно очевидно, що в умовах дефіциту бюджетів усіх рівнів, закупівлі такого транспорту для громадських перевезень, а також для виконання соціальних програм значно скоротилися», - сказав він.

7 тис. вживаних автобусів було завезено в Україну за останні три роки. За цей же час у країні виробили 9,7 тис. цих машин

Директор департаменту зазначив, що на зниження випуску автобусів вплинуло і майже шестикратне падіння обсягів експортних постачань у Російську Федерацію, яка була, по суті, єдиним великим зовнішнім ринком у сегменті автобусів. «Варто акцентувати увагу і на тому факті, що останнім часом значно активізувався імпорт автобусів, що були в експлуатації. За три останні роки в Україну було ввезено близько 7 тис. таких автобусів. Настільки значні обсяги просто не могли не створити додаткового тиску на вітчизняних виробників», - сказав Овсянников. За даними «Укравтопрому», за 2011-2013 рр. в Україні було вироблено 9,7 тис. автобусів.

Однак у статистиці «Укравтопрому» немає даних про ще одне велике підприємство - Львівський автобусний завод, який раніше був чи не єдиним виробником автобусів в Україні. Зараз ЛАЗ належить компанії «Сіті Транспорт Груп», однак телефони ні ЛАЗ, ні «Сіті Транспорт Груп» не відповідають.

Колишній менеджер ЛАЗ, ознайомлений з ситуацією на підприємстві, розповів, що воно не працює ще з минулого року. Він пояснив, що виробник виграв кілька тендерів на постачання в Україну автобусів і тролейбусів за державною програмою оновлення міського авто- та електротранспорту, але вони були згодом скасовані. «Також ЛАЗ виграв тендер на постачання техніки в Чехію, але чехи не надали передоплату (у зв'язку з нестабільною ситуацією в Україні вони запропонували оплатити автобуси після постачання), а грошей ЛАЗ для виробництва без передоплати не мав», - сказав екс-менеджер Львівського автозаводу.

При цьому джерело зазначило, що ЛАЗ ще не повною мірою отримав гроші за постачання транспорту для забезпечення проведення в Україні Євро-2012. «Не повністю розрахувалися за постачання техніки Львів, Севастополь і Кременчук. Ось так по 1,5-2 млн грн і набралися борги», - зазначив він.

Прогнозувати виробничі показники на другу половину поточного року експерти не беруться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49