Арсеній Яценюк на посаді прем'єр-міністра України жив у ритмі отримання траншів МВФ. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

«Людина, що проводить реформи за рецептами МВФ, знаходиться по той бік добра і зла. Оцінювати його кроки як позитивні або негативні неможливо. Яценюк був послідовним у виконанні ліберальних програмних реформ під кредити МВФ, а парламент, насамперед коаліція, був непослідовним у виконанні цих умов», - сказав Джангіров.

На його думку, інтереси прем'єр-міністра йшли врозріз із потребами парламенту.

«Яценюк чесно жив у ритмі отримання чергових траншів МВФ. Він виконав усі умови Фонду, успішно провів переговори щодо другого траншу. А парламент жив передвиборчим циклом, а тому був послідовним у зрізанні соціальних програм, скороченні дефіциту бюджету. Настав момент, коли розбіжність між передвиборчим популізмом парламенту та коаліції і послідовності Яценюка в ритмі траншів МВФ досягла драматичних розмірів. Після відмови підтримати черговий секвестр бюджету, Яценюк виявився неспроможним виконувати умови МВФ», - пояснює експерт.

І зараз ставиться під загрозу другий транш. Є згода від місії, але рішення приймає у серпні рада директорів, тому питання не вирішено на 100% і може бути повернуто назад», - припускає Джангіров.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

282