На тлі заяви про відставку Арсенія Яценюка спостерігається низка політико-юридичних колізій, а підпис тимчасового виконувача обов'язків прем'єр-міністра Володимира Гройсмана надалі може бути оскаржений в суді.

Таку думку в ході прес-конференції висловив експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько, передає кореспондент Forum'у.

«Насправді ми спостерігаємо політико-юридичну колізію щодо питання: є прем'єр-міністр чи немає», - сказав Фінько.

Він нагадаємо, що згідно з Конституцією, прем'єр-міністр має право подати у відставку, що призводить до відставки всього уряду. В свою чергу Верховна Рада має розглянути питання про відставку прем'єр-міністра протягом 10 днів. До того часу, згідно з політико-юридичними поглядами, Арсеній Яценюк залишається прем'єр-міністром.

Більш того, за словами Фінька, на сьогодні ніхто не може дати гарантію, що в парламенті знайдеться 226 голосів народних депутатів і відставка Яценюка буде прийнята.

«Тобто, ймовірність того, що він залишиться прем'єром - дуже висока», - підкреслив Фінько.

Він також додав, що в тому разі, якщо відставка буде прийнята, то Кабмін виконуватиме свої повноваження до того моменту, поки не буде сформовано новий уряд.

«Але відомо, що відповідно до 83-ї статті Конституції України Верховна Рада не може сформувати новий уряд, оскільки він формується на основі рішення коаліції депутатських фракцій, яка пропонує свою кандидатуру прем'єр-міністра Президентові України, який у свою чергу, вносить її на розгляд Верховної Ради. А через те, що у нас коаліції немає, відповідно, сформувати новий Кабінет Міністрів неможливо», - сказав він, додавши, що таким чином, заява Яценюка ще не означає, що він є колишнім прем'єром.

Також, за його словами, на сьогодні є складнощі з ситуацією щодо тимчасового виконувача обов'язків прем'єр-міністра.

Він зазначив, що прем'єр-міністр може дати доручення одному з віце-прем'єрів тимчасово виконувати обов'язки глави уряду.

«Однак доручення пишеться тоді, коли прем'єр відсутній. Наприклад, поїхав за кордон або пішов у відпустку, але у нас прем'єр-міністр фізично присутній, то тут є колізія», - зазначив Антон Фінько.

Також, за його словами, існує досить спірне питання в частині легітимності підпису нинішнього тимчасового виконувача обов'язків Володимира Гройсмана.

«Колізія полягає в тому, що його підпис як виконувача обов'язків прем'єр-міністра може бути оскаржений в суді. У тому числі, будь-який документ, постанова, договір, підписаний урядом, може бути оскаржений», - заявив Фінько.

Раніше ForUm повідомляв, що 24 липня Арсеній Яценюк заявив про відставку з посади прем'єр-міністра.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом