Різке подорожчання долара частково пов'язано з відстрочкою виділення Україні другого траншу кредиту МВФ. Про це кореспонденту Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Частково зростання курсу пов'язане із затягуванням видачі другого траншу кредиту МВФ. Якби транш дали вчасно, то банки не поспішали б закривати валютні позиції. Але більшою мірою причиною цього стала поведінка НБУ, який минулого тижня кілька разів спеціально виходив з купівлею валюти на ринок. Тим самим, він повідомляв банкам, що зміцнення гривні не буде», - сказав Охріменко.

В результаті цього, за словами економіста, у банків не було іншого виходу, крім здачі валютних позицій.

«Кінець місяця. Банки почали здавати коротку валютну позицію, а оскільки валюти на ринку мало, курс зріс. Крім того, експортери різко зменшили продаж валюти, а гривні досить багато. Банки потрапили в складну ситуацію, коли потрібно купити валюту, а її просто на ринку немає», - пояснює він.

Нагадаємо, 13 липня 2014 року місія МВФ завершила свою роботу в Україні, за підсумками візиту буде ухвалено рішення, чи надавати Україні другий транш кредиту на суму 1,5 мільярда доларів.

Як повідомлялося, передбачалося, що другий-четвертий транші надійдуть в Україну на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року, і становитимуть по 14,7 мільйонів SDR.

Однак місія МВФ працювала в Україні довше, ніж передбачалося. Пізніше представник департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей заявив, що засідання ради директорів МВФ відбудеться «десь наприкінці серпня». «І якщо звіт місії буде затверджений радою - це означатиме, що Україні буде виділено черговий транш», - заявив Мюррей.

Нагадаємо також, долар на міжбанківському валютному ринку в понеділок досяг позначки 12,15.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61