Експерти не виключають чергового різкого зростання курсу американської валюти, що спричинить нове зростання цін на всі товари та послуги.

Про це повідомляє видання «Взгляд».

Згідно з повідомленням, вперше за два місяці цифри на обмінниках змінилися досить різко - готівковий долар у середньому піднявся на 15-20 копійок. Точніше: на стільки більше (порівняно з учорашнім днем - ред.) за нього готові платити обмінники, скуповуючи валюту у населення, а продають дорожче: долар зріс на всі 30, а то й 50 копійок.

Віртуальні валютні торги на різних фінансових інтернет-ресурсах добре показують, що робиться на цьому ринку.

Так, на майданчику сайту minfin.com.ua долар сьогодні пропонують по 12,3-12,5 грн, а готові купувати - по 12,05-12,15. Приблизно така ж картина і на finance.ua. До того ж охочих купити вдвічі більше, ніж тих, хто продає.

«В обмінниках - ситуація схожа. Там купують по 11,78 -11,9, а продають по 11,98 - 12,05. Тих, хто здає, небагато - переважно іноземці. А ось купити «зелений» в обмінниках, розташованих у центрі столиці, протягом дня було майже неможливо. Тому всі, кому терміново потрібна американська валюта, просто приречені звертатися на «чорний» ринок», - йдеться в повідомленні.

За словами співробітників одного з банків, у низці фінустанов уже з'явилися негласні «міняйли» - ті ж співробітники, які готові купити у клієнтів долари дорожче і - за необхідності - продати (щоправда, не за тим курсом, що заявлений в обміннику банку, а за вищим). Однак офіційно перевірити цю інформацію виданню поки не вдалося - в НБУ попросили оформити письмовий запит.

Реальна торгівля валютою відбувається не за тими курсами, що заявлені НБУ або навіть на міжбанку. Фактичні курси іноземної валюти в Україні набагато вищі.

Зміцнення не буде

«Спроби, які робив НБУ останнім часом для приборкання долара, ні до чого позитивного не призвели. Валютний ринок у ручному режимі не може існувати. Тим паче що у нас оголошено вільний валютний курс», - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

На думку фахівця, сьогодні вже видно, наскільки високий ризик чергового гривневого обвалу.

Такої ж думки дотримується і провідний економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Валютний ринок відреагував на дві речі: на відставку прем'єра та на відмову парламентаріїв підтримати зміни до бюджету (йдеться про чергове скорочення витрат на соціальні програми і нове «затягування пасків» - ред.), - розповідає експерт. - Якщо зміни не будуть ухвалені, МВФ, швидше за все, припинить виплату кредиту. Бо Фонду важливо, щоб у країні був ресурс на погашення зобов'язань за кредитом. У той же час доходи в бюджет у першому півріччі виявилися нижчими за прогнозовані, а видатки, навпаки, зросли. Дефіцит бюджету наростає, що абсолютно не влаштовує МВФ. А якщо Фонд пригальмує транш, слідом за ним припинять вливання й інші міжнародні фінансові інституції (а ми збиралися за два роки отримати від усіх від них, включаючи МВФ, близько 25 млрд доларів)».

Майбутній дефіцит інвалюти в Україні позначається на ринку вже зараз, вважає Жолудь. Крім того, відсутність іноземних інвестицій дуже болісно позначиться на всій українській економіці.

Вже сьогодні витрати на проведення АТО плюс - витрати на відновлення інфраструктури у регіонах, де вюють, - лягають на бюджет непідйомним вантажем, нагадує експерт. Очікуючи неприємностей, всі, хто може це собі дозволити, переводить накопичення і виручку від бізнесу в надійну іноземну валюту.

Експерти одностайно вважають, що очікувати істотного зміцнення гривні найближчим часом не доводиться. У кращому разі долар залишиться в межах 12 грн/долар. Однак у спостерігачів є побоювання, що до осені долар може піднятися до позначки 14-15 грн/долар.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217