Безготівковий курс долара на майбутньому тижні може досягти 12 грн/$, а може і перевалити за цю позначку, вважають опитані «Вестями» експерти.

Головним дестабілізуючим чинником стане загострення політичної нестабільності в країні, яку спровокувала відставка з поста прем'єр-міністра Арсенія Яценюка (ще й не прийнята Верховною Радою).

Валютний ринок дуже чутливий до відомостей такого характеру. Це стало очевидним ще у п'ятницю, коли безготівковий курс долара додав одразу 17 копійок: торги на міжбанку закрилися на 11,90-11,95 грн./$. І це після дуже спокійного тижня, протягом якого гривня зміцнювалася постійно, досягаючи відміток 11,68-11,69 грн./$. До гучної заяви про відставку Яценюка, експерти прогнозували провал курсу долара до 11,6-11,65 грн./$, а Нацбанк дозволяв собі таку розкіш, як викуп валюти на міжбанку. Трохи задирав тим самим котирування - до 11,75-11,78 грн/$ - але глобально не провокував ажіотажу.

«У п'ятницю відбулося відразу два стрибки. Так, міжбанк відразу підстрибнув на 8-9 копійок, але готівковий ринок піднявся взагалі на 20 копійок. Виникли побоювання на предмет зростання попиту з боку населення, що банки не зможуть задовольнити повною мірою. Немає впевненості, що під нього в країну знову полетять літаки з доларами, і що готівки вистачить усім», - розповів «Вестям» перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.

Глобально ж валютники не стільки переживають про можливу відставку Арсенія Петровича, скільки побоюються економічної невизначеності, а найголовніше - відмови МВФ виділяти другий кредитний транш у $1,4 млрд, який очікується у вересні. Саме тому імпортери цієї п'ятниці спробували накупити побільше доларів і запас заплатити за закордонними закупівлями, а експортери стали притримувати бакс з надією на його подорожчання.

«Саме Кабмін Яценюка домовлявся з Фондом, і давав йому обіцянки. Звичайно, курсовий рух п'ятниці має більш емоційний, я б навіть сказав, імпульсивний характер, але ніхто не знає, як на відставку відреагує МВФ. І незрозуміло, яких наступних економічних рішень варто очікувати від економічного блоку уряду», - зазначив у розмові з «Вестями» головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Кадрове питання в уряді буде ключовим на цьому тижні для валютного ринку. Вже у понеділок фінансисти допускають ще одне підвищення курсу долара на міжбанку - до 12 грн/$.

«Якщо ж визначеності з прем'єр-міністром не буде, то курс цього тижня може навіть перевалити за цю позначку», - припустив директор банкнотного банкінгу банку «Фінансова ініціатива» Андрій Львов. Дещо згладжувати ситуацію може лише активне просування українських військ на Донбасі. «Ситуацію на міжбанку можуть змінити лише кардинальні позитивні зміни на сході. Хоча, думаю, що Нацбанк усе ж буде адміністративними методами тримати курс біля позначки 12 грн/$», - запевнив «Вести» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Фінансисти вважають, що це може спрацювати: якщо працівники Нацбанку знову почнуть телефонувати банки, й уламувати підопічних знизити курси, то міжбанк вдасться закріпити в межах 11,95-12 грн/$. Але це спрацює тільки на безготівковому ринку, на готівковому валюта дорожчатиме. З понеділка експерти очікують, що на «чорному» ринку курс зросте до 12,20-12,25 грн/$, а у банківських касах - до 12-12,10 грн/$.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192