Безготівковий курс долара почав зростання через скуповування Нацбанку і зростання попиту з боку населення.

Міжбанк у четвер відкрився з купівлею на рівні 11,64 грн/$, а з продажем на 11,74 грн/$, після чого продовжував зростати спочатку до 11,75-11,77 грн/$, а потім і до 11,68-11,78 грн/$. На цьому торги закрилися.

Про це пише газета «Вести».

Фінансисти дали два пояснення валютного подорожчання. Головне - придбання Нацбанку.

«НБУ вдруге за цей тиждень виходив на міжбанк з купівлею валюти», - повідомив головний дилер UniCredit Bank Сергій Булгаков. Щоправда, такі покупки нам підтвердили не у всіх, а лише в деяких великих банках. «Ймовірно, це був точковий викуп валютних залишків у окремих банків, а не тотальна скупівля. Не виключено, що НБУ й надалі буде виходити з подібними інтервенціями. Найімовірніше, він намагається поповнити золотовалютні резерви під проплати за газ, за який ми не платимо кілька місяців», - зазначив у бесіді головний економіст казначейства банку «Національний кредит» Володимир Фенюк.

Друга причина подорожчання долара - це відновлення попиту з боку населення. «На початку літа він знизився, а тепер знову став плавно зростати. У людей була надія на стабільність, але оскільки вона не виправдалася, вони знову почали переводити заощадження в іноземну валюту. Бояться знецінення заощаджень», - розповів начальник відділу валютообмінних операцій ПУМБ Андрій Абрамов.

Тим часом українським банкам дозволили знищувати гроші.

Середній курс викупу готівкового долара у населення сьогодні перебував на рівні 11,55-11,65 грн/$, максимальний - 11,65-11,70 грн/$. Велика різниця між середнім і максимальним курсом була зафіксована під час продажу валюти людям: від 11,82-11,89 грн/$ до 11,95 грн/$. У п'ятницю фінансисти збираються викуповувати долар у громадян по 11,65-11,75 грн/$, а продавати їм по 11,9-12,05 грн/$.

«Якщо підвищуватимуться міжбанківський і готівковий курси, то стане сильніше зростати попит на долар з боку населення», - упевнений Фенюк.

Роблячи прогнози, фінансисти сьогодні озираються на нові можливі виходи на міжбанк НБУ, а також на ситуацію на Донбасі. «Основний регіон, який формує сьогодні валютну виручку - це східний. Якщо підприємства там знову зможуть повноцінно працювати, отримувати експортну виручку за вироблену продукцію і продавати її на міжбанку, то курс долара, звичайно ж, перестане зростати. А от якщо цього не відбудеться, то навпаки. Якщо говорити про найближчу перспективу, то, за нашими оцінками, курс буде в межах 11,60 - 12,10 грн/$», - сказав Абрамов.

Погодився з ним і Булгаков: «Дійсно, існує ймовірність зростання до верхньої межі. За низьких обсягів валютних надходжень, відмови у транші МВФ і продовження бойових дій це може відбутися за кілька днів», - підсумував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150