Зміни у сфері державної мовної політики, запропоновані Президентом України в проекті Закону України «Про внесення змін до Конституції України», загрожують конституційності всього законопроекту. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявила експерт Центру політико-правових реформ з конституційного права Ярина Журба.

«Це єдине питання, яке ставить під сумнів конституційність цього законопроекту», - зазначила вона.

За словами Журби, в проекті закону пропонується надати всім місцевим радам, не тільки міським, сільським та селищним, але й обласним, і районним, повноваження визнавати на певній території російську або іншу мову національних меншин, як таку, що має спеціальний статус.

Вона зазначила, що це положення закріплено у розділі 11 «Місцеве самоврядування». «Згідно з логікою у Конституції є розділи більш захищені - 1, 3 і 13, вони передбачають особливий порядок внесення змін до Конституції: двічі Верховна Рада має підтримати не менш ніж 300 голосами такі зміни, крім того, вони повинні бути схвалені на народному референдумі. Відповідно до розділу 1 «Загальні принципи» віднесені основні для держави питання, в тому числі - і питання мови», - заявила Журба.

«Ми отримуємо ситуацію, що в розділі 11, який є менш захищеним, і процедура внесення змін до якого - простіша, пропонується врегулювати питання, яке має бути врегульовано лише в розділі 1. Якщо є необхідність вносити конституційні зміни щодо порядку застосування мов, то це можна зробити тільки шляхом внесення змін до 1 розділу Конституції», - зазначає експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, згідно зі змінами до Конституції, які пропонуються, місцеві органи самоврядування отримають право надавати спеціальний статус іноземній мові на їхніх територіях.

 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом