МВФ фактично відмовився надати Україні другий транш кредиту. Таку думку в блозі для «ЛІГАБізнесІнформ» висловив економіст Олександр Охріменко.

«Рішення МВФ про надання другого траншу мало бути ухвалене ще до 10 липня, але місія МВФ змушена була продовжити свою роботу. І навіть після завершення роботи в Україні місія МВФ не зважилася озвучити своє рішення, не порадившись з керівництвом у Вашингтоні. Але і після цього керівництво МВФ ухвалило дивне рішення. Типу другий транш кредиту видати, але не давати гроші Україні до вересня, коли вже треба буде видавати третій транш. Це фактично означає відмову надати Україні другий транш кредиту з боку МВФ», - вважає він.

За його словами, МВФ хоче, щоб влада країни реально виконувала їхні вказівки, а не намагалася знайти «легкі обхідні шляхи». «В самому тексті договору між Україною і МВФ записано, що МВФ хоче, щоб Україна реально зменшила дефіцит державного бюджету, щоб зняти ризики дефолту. Видавати гроші країні, яка сама йде до дефолту, не буде навіть МВФ», - зазначив експерт.

На думку Охріменка, та обставина, що МВФ вирішив надати Україні другий транш, багато в чому рятує Україну від дефолту.

Він також підкреслив, що згідно з угодою із МВФ третій транш Україна повинна отримати 25 вересня 2014 року. «І якщо до цього часу уряд Арсенія Яценюка не проведе справжні реформи, то другого і третього траншу не буде. Швидше за все, МВФ більше не повірить обіцянкам уряду України. Тому, тут є два шляхи: або починати реально реформувати економіку, або поступатися місцем іншому уряду, який вміє це робити. Інакше Україні реально загрожує дефолт уже наприкінці року, якщо МВФ відмовить у черговому транші, але при цьому Україні доведеться погашати старі кредити МВФ, і думати, де шукати валюту, щоб купити газ на зиму. Час працює проти нас», - підсумував економіст.

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду має намір рекомендувати раді директорів МВФ виділити Україні другий транш кредиту stand by на суму 1,4 млрд доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239