Частину матеріалів з розслідування трагічних подій, що сталися 2 травня в одеському Будинку профспілок, уже передано Генпрокуратурі і наприкінці серпня мають бути в суді. Про це Forum'у повідомив голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування вбивств мирних громадян у містах Одесі, Маріуполі та Красноармійську, а також в інших містах на півдні та сході України, народний депутат України Антон Кіссе.

«Зібрано достатньо великий обсяг інформації. Частину вже передано в Генеральну прокуратуру для подальшого вивчення. Очевидно, найближчим часом, як із прокуратури, так і зі Слідчого управління МВС матеріали будуть передані в суд. Орієнтовно це планується на кінець серпня», - повідомив він.

Кіссе додав, що ТСК досі не вдалося отримати відповіді від низки відомств. «Сподіваємося, що 24 липня, в ході чергового засідання комісії, робота просунеться. І ті, з ким ми не могли зустрітися, все ж прийдуть, щоб ми змогли отримати відповіді, вийти на завершальну фазу опрацювання інформації, виробити документ, винести його на розгляд парламенту наприкінці серпня, надати інформацію народу України», - зазначив глава ТСК.

За словами Кіссе, зокрема необхідно, щоб у засіданні Комісії взяв участь секретар РНБО Андрій Парубій. «ТСК одностайно прийняла рішення ще раз звернутися до голови ВР Олександра Турчинова та до Президента України Петра Порошенка, з тим, щоб вони сприяли, і Парубій прийшов. Я розумію його зайнятість. Ми готові зустрітися у зручний для нього час», - пояснив він.

Також Кіссе наголосив, що ТСК досі немає достатньої інформації про долю позовів від постраждалих у Будинку профспілок в Одесі в Окружний адміністративний суд Києва. «Позови взяли до розгляду, але ніяких дат засідань немає. Ми просимо людей, які подали ці позови, вийти на ТСК, щоб ми допомогли юридично, і вони отримали відповіді на такі важливі питання», - акцентував він.

Крім того, глава ТСК нагадав, що комісією було прийнято рішення звернутися до голови місії ООН з прав людини в Україні Армена Арутюняна з проханням посприяти у проведенні низки експертиз, зокрема, про наявність хлороформу у тілах загиблих 2 травня 2014 у Будинку профспілок в Одесі. «У ході останньої зустрічі з уповноваженим ООН Арутюняном нам був надано порядок звернення України. Документи ми передали Арсенію Яценюку, щоб прем'єр-міністр звернувся до генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, і відповідні експертизи були проведені. Дуже важливо, щоб вони відбулися, адже жодна українська експертиза не дала відповіді, чи була присутність якоїсь речовини, газу в Будинку профспілок, коли загинули одесити», - розповів він.

Нагадаємо, позови постраждалих під час подій 2 травня в одеському Будинку профспілок взяті до розгляду Київським адміністративним судом. Ініціативна група жителів Одеси вимагає від влади негайного оприлюднення результатів розслідування і покарання винних в одеській трагедії 2 травня.

Раніше Кіссе поінформував журналістів про те, що згідно з протокольним рішенням Комісією підготовлені і відправлені відповідні звернення на адресу РНБО, Генеральної прокуратури України, СБУ, МВС, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства оборони України, Одеської обласної державної адміністрації, Національної гвардії України, Бюро судово-медичної експертизи та інших ін.

У той же час, за його словами, у визначений статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України» 10-денний термін від більшості органів Комісія письмових відповідей не отримувала.

Як раніше повідомляв ForUm, кількість загиблих у ході зіткнень в Одесі 2 травня досягла 48 осіб.

У Будинку профспілок в Одесі було виявлено речовину хлороформ.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

453