В Україну необхідно запустити приватних постачальників газу, щоб не залишати Київ та інші регіони без гарячої води. Про це в коментарі Forum'у сказав голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Вирішити проблему з газом, не залишаючи при цьому столиці без гарячої води, буде складно. У зв'язку з тим, що постачання російського газу припинено, ми намагаємося забезпечити паливо зі спотового європейського ринку. Там дійсно дешевий газ, але його потрібно довезти до України, а транспортних можливостей немає. Скорочення втричі добового постачання з Європи до України за угорським маршрутом відбулося за кілька днів», - сказав Боровик.

На його думку, причиною може стати те, що угорський постачальник закачує газ у великих обсягах у сховища, готуючись до зими.

«А може, це гра «Газпрому», який свій же газ викуповує в Європі, переплачуючи. Тим самим вони готуються до того, щоб залишити прокачування газу через ГТС України на нулі. Вся ця комплексна проблема показує нестачу газу в Україні. І прохолодним буде не просто літо, а може бути холодна зима», - прогнозує експерт.

«НАК «Нафтогаз» має зробити кілька кроків, чого зараз не видно. Потрібно допустити на ринок приватних постачальників. А то виходить так: «Нафтогаз» не може закачати газ, тому що у нього немає грошей і немає гарантій банків (вони не хочуть гарантувати його платоспроможність), але у приватних постачальників немає можливості працювати на нашому ринку. Тобто і сам не беру, і іншим не дам», - пояснює Боровик.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко підтвердив, що через обмеження постачання газу на столичні ТЕЦ місто залишиться без гарячої води. Для мінімально допустимого рівня гарячого водопостачання Києву потрібно не менше 1,8 млн куб. м на добу, але за дорученням міністра енергетики Юрія Продана постачання обмежено до 528 тис. кубометрів.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом