Перехід теплокомуненерго у державну власність дозволить підвищити енергоефективність, знизити втрати енергоресурсів. Таку думку Forum'у висловив заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи рекомендацію Кабінету Міністрів України вивчити можливість зниження температурного режиму на два градуси до початку опалювального сезону.

«Наслідки цих мінус двох градусів прості - в будинках стане холодніше. Це може дозволити знизити споживання природного газу за приблизними розрахунками на 9%. Але не це головне. Реальні витрати залежать не від температури, а від енергоефективності», - заявив він.

Мирний зазначив, що українцям потрібно подбати про зниження тепловтрат їхнього житла. «Людям потрібно думати про стан будинків, оскільки держава в цьому питанні самоусунулася», - додав він.

Крім того, він акцентував на необхідності покращити стан тепломереж. «Інакше може вийти, що заощадивши 9% від зниження температури в мережах втратимо 40%», - пояснив нардеп.

«Свободівець» також підкреслив, що проблеми з витратою енергоресурсів виникають і тому, що власники підприємств нічого не роблять для підвищення ефективності роботи. «Практично всі теплокомуненерго перебувають у приватній власності. Ось сьогодні, наприклад, половина Києва без гарячої води. Наскільки я розумію, причина в тому, що «Київенерго» відключено від газу. А в результаті втратить аж ніяк не «Київенерго», а звичайні люди. Так буде і з цими мінус два градусами», - навів він приклад.

«Стратегічні підприємства повинні бути в руках держави. Адже приватник завжди компенсує свої збитки на інших - і це нормальна реакція підприємця. Державна структура виконуватиме розпорядження держави, незважаючи на те, збитково це чи ні. Ефективність приватного і державного бізнесу порівнювати не можна. Можна порівнювати лише ефективність керівника», - упевнений Мирний.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом