Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхалтер наголошує на важливості переговорів тристоронньої контактної групи з лідерами незаконних збройних угруповань, що діють на східній Україні, щоб підготувати ґрунт для проведення переговорів про припинення вогню.

Як повідомляє ОБСЄ, Буркхалтер говорив про це в телефонних розмовах з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, які відбулися в понеділок.

«Він наголосив на важливості та актуальності переговорів тристоронньої контактної групи з лідерами незаконних збройних угруповань у східній частині України, щоб підготувати ґрунт для проведення переговорів про припинення вогню», - повідомляє ОБСЄ.

В ОБСЄ зазначають, що Буркхалтер наголосив на необхідності «не витрачати на це додатковий час, оскільки ОБСЄ днями працювала для проведення відеоконференції й чекала підтримки та доброї волі всіх відповідних сторін».

«ОБСЄ готова моніторити припинення вогню, як тільки буде досягнуто політичної угоди», - зазначив Буркхалтер, повідомляє «УНІАН».

В ОБСЄ повідомляють, що голова запевнив своїх співрозмовників у тому, що організація зможе також грати роль у сприянні звільненню заручників та ув'язнених. «Обидва співрозмовники вітали цю позицію і запропонували голові та спеціальній моніторинговій місії розглянути це питання», - наголошується в повідомленні.

Крім того, в обох розмовах Буркхалтер обговорив пропозицію Російської Федерації прийняти рішення щодо моніторингу ОБСЄ на двох російських прикордонних пунктах. «За наявності політичної волі обох сторін щодо того, що в разі, якщо ОБСЄ гратиме таку додаткову функцію, Буркхалтер проситиме всі держави-учасники конструктивно і прагматично сприяти раніше узгодженому мандату. Він додав, що місія ОБСЄ з оцінки потреб буде розгорнута якнайшвидше», - йдеться в повідомленні.

Одночасно Буркхалтер нагадав, що ОБСЄ також прискорила плани в рамках мандата спеціальної моніторингової місії щодо можливого використання безпілотних літальних апаратів, у тому числі у прикордонній зоні. «Він з приємністю відзначив, що обидва міністри заявили про свою підтримку таких заходів», - зазначають в ОБСЄ.

Як раніше повідомляв ForUm, зустріч тристоронньої контактної групи в форматі відео-конференції може бути організована вже сьогодні, 15 липня.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що українська влада повинна якомога швидше розпочати переговори з членами незаконних збройних формувань, що діють на сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83