На Україну чекає суттєве зростання інфляції. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у сказав член ради НБУ, народний депутат ВР України VI скликання, заслужений економіст України Юрій Полунєєв.

За його словами, озвучений главою НБУ Валерією Гонтарєвої прогноз можливого зростання інфляції у 2014 році до 17-19% під впливом девальвації гривні і підвищення регульованих тарифів - «це досить прогнозована оцінка ситуації».

«Офіційна інфляція планувалася на рівні 16%. Але деякі непередбачені обставини, зокрема, конфлікт на сході, виведення з економічного комплексу України деяких підприємств або уповільнення їхньої діяльності негативно вплинули на загальну економічну ситуацію. Цього року дійсно буде досить суттєвий спалах інфляції, яка наступного року має знизитися», - пояснив економіст.

У той же час Полунєєв вважає, що прогнози деяких експертів про можливе зростання інфляції до 30% - «це деяке перебільшення інфляційної загрози». «Центральний банк застосовуватиме заходи щодо стерилізації зайвої грошової маси. І я думаю, Національний банк намагатиметься всіляко стримати інфляцію. До того ж через рік НБУ має ввести інфляційне таргетування, сутність якого полягає в тому, щоб утримати інфляцію на прогнозованому рівні», - додав він.

Полунєєв сподівається, що Нацбанку вистачить резервів для регулювання ситуації. Коментуючи скорочення золотовалютних резервів НБУ за місяць на $815 млн дол., він сказав, що це було пов'язано в першу чергу з погашенням боргових зобов'язань України і було очікуваним». «Але будуть надходження. Найближчим часом, я сподіваюся, після успішної місії МВФ, кредитування буде продовжено, резерви знову поповняться», - підсумував він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204