Бюджетна ситуація дуже складна, і влада може таємно запустити «друкарський верстат». Таку думку в коментарі Forum'у висловив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Ситуація надскладна. Міністерство економіки прогнозує падіння ВВП на рівні 7-8%. Експерти прогнозують інфляцію мало не на рівні 30%. За найскромнішими підрахунками близько 9 мільярдів потрібно хоча б на мало-загальне відновлення зруйнованих міст Донбасу: шкіл, лікарень, найбільш необхідного. А ці гроші треба десь взяти. Де? Навіть за умови згортання соціальних програм, яке ми зараз спостерігаємо, заморожування зарплат і пенсій, надходження коштів від МВФ - необхідну суму складно буде вивільнити. І ще над нами висить дамоклів меч - п'ятимільярдний борг у доларах за російський газ», - нагадав він.

Крім того, коментуючи той факт, що за п'ять місяців 2014 року податкові надходження до держбюджету продемонстрували істотний мінус, Чечетов сказав, що це переважно наслідки військових дій на сході. «Сотні підприємств практично не працюють, постачання припинено, виробництво також - значить, надходження до бюджету не йдуть», - підкреслив він.

«Бюджетна ситуація настільки складна, що влада може таємно піти на використання друкарського верстата. В принципі, завжди, коли йде війна, робиться емісія. Але це не вихід. Це тільки погіршить ситуацію. В першу чергу емісія позначиться на людях, оскільки відіб'ється на цінах, на інфляції, призведе до різкого зниження рівня життя. Щоб запобігти катастрофі, потрібно зробити все, щоб настав мир. Не нехтувати переговорами: хоч з чортом треба домовлятися, аби зупинити надходження трун зі сходу. Мир, Мир і тільки мир - ось що потрібно для того, щоб зупинити економічну і фінансову катастрофу. Притому забезпечити його можна тільки на переговорному, дипломатичному рівні, а не автоматами. І Європа до цього підштовхує. Але у нас, на жаль, є партія війни. Це яструби, які думають, що знайдуть розв’язання проблеми на терені війни», - акцентував політик.

Що ж стосується експертної думки, що уряд уже веде переговори з місією МВФ про збільшення граничного розміру дефіциту держбюджету, то, за словами Чечетова, «коли уряд грає в такі ігри, залазить у борги, то це підкреслює відсутність належного рівня професіоналізму».

«Україні потрібні інвестиції, а не борги. Але гроші люблять тишу. Інвестор піде тільки в спокійну країну. А у нас що? Навіть якщо не брати Донбас, то скажіть, який дурень в Київ навіть прийде, якщо в столиці то бійки, перестрілки? Інвестор думає, що йому Хрещатиком можна буде тільки на танку проїхати. І чому багато хто сумнівається у здатності влади навести лад на сході? Та тому, що немає порядку в Києві. Центр столиці, Майдан, Хрещатик - тест на спроможність влади навести лад у країні», - підсумував він.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55