Покрити дефіцит державного бюджету України на 2014 рік можна тільки емісією, що заборонено МВФ. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо МВФ вимагає безумовного виконання взятих Україною зобов'язань, то Кабміну доведеться відмовитися від авансових надходжень коштів до держбюджету за рахунок проведеної Нацбанком емісії. Тоді можуть придумати інший обхідний варіант. Не виключено, що емісію робитимуть приховано», - сказав Охріменко.

На думку експерта, можна знайти обхідні шляхи.

«Будуть купувати ОВДП, навантажувати грошима Держмонополію, а не НБУ, і вона платитиме податок наперед. Тоді теоретично претензій бути не повинно, але емісія буде. У всякому разі на сьогодні покрити дефіцит бюджету може тільки емісія. Останні заяви свідчать про те, що податків ми збираємо багато. Податкова стверджує, що вона виконує план. Це неправда. Якщо подивитися результати 2013 року, то можна побачити, що повністю завалили збір податку на прибуток (на 30% менше), на 15% менше зібрали ПДВ і різко зменшили відшкодування ПДВ (показник упав в 2 рази порівняно з минулим роком). Не виключено, що борги з ПДВ накопичують, а показують, що все добре. А імпорт у країні просто зупинився, впали платежі за імпортними митами, тому цілком реально, що бюджет недовиконується. Його реально виконати незалежно від того, хто буде керівником податкової», - вважає він.

На уточнююче запитання, чи здійснювалася емісія за час співпраці України з МВФ, Охріменко відповів: «Офіційно за травень було 4 млрд, за квітень - 20 млрд. За червень поки немає інформації. А податкова хитро повідомляє загальні цифри, в яких неясно, яка частка емісії НБУ».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна розраховує отримати другий транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі $1,5 млрд.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89