Волонтерські рухи більш успішні, оскільки люди відчувають проблеми інших людей. Таку думку в коментарі Forum'у висловив соціальний психолог Олег Покальчук, коментуючи думку, що проблемами внутрішніх переселенців займаються переважно волонтери, а не держава.

«Держава, як пострадянська бюрократична структура, в умовах убогого бюджету скоріше робить вигляд, що допомагає, ніж допомагає. І справа не тільки в фінансовому стані, крадіжці допомоги на всіх рівнях, а й у тому, що держава такого типу не розуміє потреби людей. Вона формально виконує якісь приписи, і чиновники, відповідальні за це, можливо, суб'єктивно й непогані люди, щось намагаються зробити, але вони обмежені протоколом дій», - пояснив він.

Покальчук зазначив, що волонтери більш успішні, оскільки вони - звичайні люди, які знають людські проблеми. «Вони йдуть від серця до серця. Вони завжди думають: якби ми опинилися на місці цих людей, нам потрібно було б це, це і це. Тому така допомога завжди влучає в точку. Й емоційна віддача від людини завжди набагато ближча і більша, ніж від клерка, дрібного чиновника», - пояснив соціальний психолог.

Крім того, Покальчук наголосив, що з часом частина внутрішніх переселенців повернеться додому, а частина - залишиться в інших регіонах. «Внутрішні переселенці дуже різні. Ми щодня чуємо про їхню різну поведінку, рівень моралі, вдячності і т.д. Ситуацію потрібно оцінювати з точки зору міграційної психології. Частина людей асимілюється, частина - не зможе і повернеться назад», - пояснив він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом